Afbeelding
Foto: pr

Uw trouw is groot

Bijbelstudies over Klaagliederen

B. S. van Groningen
Uitg. Om Sions Wil
Aantal pagina's: 99

Onbekend maakt onbemind…Helaas is dit dikwijls de praktijk. Geldt dat ook voor het Bijbelboek Klaagliederen van Jeremia? Onbekend zijn zij over het algemeen wel, maar onbemind niet. Zeker niet als u de keurig verzorgde uitgave, die begin dit jaar is verschenen bij uitgeverij Om Sions Wil, leest. U komt er achter dat het inhoudsvolle Bijbelboek dicht(er) naar u toekomt.

De heer B.S. van Groningen, ambtsdrager, docent CGO uitgaande van de Ger. Gem. en godsdienstleraar in het V.O. heeft er goed aan gedaan om tien Bijbelstudies te schrijven over de vijf hoofdstukken van Klaagliederen. De studies geven u een duidelijke handreiking voor het bestuderen van de Klaagliederen. Treffend vind ik dat de auteur helder beschrijft wie de dichter is, de periode waarin het een en ander zich afspeelt en welke plaats de Messias krijgt. Vooral hoofdstukje 4 heb ik met instemming en vreugde gelezen. Daarin gaat het over de diepten waarin de dichter terechtgekomen is. Ondanks dat wendt hij zich, in het geloof, tot God. Ik citeer: 'In vers 18 is sprake van diepte van lijden, zware aanvechtingen en geestelijke verlating. Maar toch is er een geloven in de HEERE, Die genadig is. Het geeft ons inzicht wat de HEERE deed en wat er van Jeremia werd: hopeloos, krachteloos, maar niet wanhopig, want Hij Die slaat, is de HEERE. (de Verbondsgod) En dat geeft in deze crisis gebedskracht in de gebedsklacht. (pag. 43) Vers voor vers wordt duidelijk verwoord en uitgelegd. Lijnen worden getrokken naar andere gedeelten in de Schrift. Ook de persoonlijke toespitsing ontbreekt niet. Vooral de lijn naar de Heere Jezus Christus krijgt aandacht, terecht. Hij is de Getrouwe, dwars door al de ontrouw van de mens heen. Verwijzend naar de titel geef ik het volgende aan u door: 'Gods trouw is groot en die trouw biedt ook de garantie voor de verhouding van de HEERE tot Zijn kinderen, In dat woordje trouw ligt een oneindige kracht: God vervult Zijn beloften zeker. De genade van God, die opkomt uit de eeuwige, vrije liefdesbewogenheid wordt gedragen door het woordje trouw.' (pag. 47)

Op verschillende manieren kan van dit boekje gebruikt gemaakt worden: voor persoonlijk gebruik, het maken van een inleiding of gezamenlijk op de vereniging. Vooral ook de gespreksvragen bij elke studie zijn waardevol. Ook voor dit Bijbelboek geldt Jezus' woord en bevel: Onderzoekt de Schriften, want gij meent in dezelve het eeuwige leven te hebben, en die zijn het, die van Mij getuigen. (Joh. 5:39) Dus niet alleen lezen, maar ook onderzoeken. Spitten, graven in het Woord…Dat vraagt meer inspanning. Gods Woord is immers een goudmijn? Hoe dieper je graaft, hoe meer goud u tegen komt. En het glinstert des te meer tegen de achtergrond van uw bestaan. Dat geldt ook de Klaagliederen. Daarom is het de moeite waard om deze Bijbelstudies ter hand te nemen. Onder biddend opzien of de HEERE door Zijn Geest het zegent aan het hart, van jong en oud.

Ds. D.W. Tuinier