Mogelijke bouwlocatie bij Westerweg /Oude Nieuwlandseweg Ouddorp. Foto: Jaap Ruizeveld
Mogelijke bouwlocatie bij Westerweg /Oude Nieuwlandseweg Ouddorp. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

Veero waarschuwt voor overaanbod recreatiewoningen en voorzieningen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een tweetal ruime inspraakreacties, gericht aan het college en de raad, opgenomen op de lijst van Ingekomen stukken bij de raadsvergadering van donderdag, geven Veero (Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Recreatieondernemingen) en Platform Recreatie & Toerisme Veero, enerzijds aan dat het voorontwerp bestemmingsplan Ouddorp-Bad/Oost te vroeg komt en anderzijds dat realisatie van woningen op de hoek Oude Nieuwlandseweg/Westerweg niet wenselijk is. Dat is het geval, niet alleen omdat er al volop aanbod voor recreatiewoningen is, maar ook omdat het bestemmingsplan niet is gebaseerd op een integrale recreatievisie. Er is alleen nog maar een landschappelijk beleid vastgesteld in de vorm van het Raamplan Ouddorp-Bad.

Door Jaap Ruizeveld

Veero en het Platform Recreatie & Toerisme Veero pleiten voor een strategie die uitgaat van een kwalitatief hoogstaand toekomstbestendig verblijfsproduct, een blijvend aantrekkelijk toeristische regio en werkgelegenheidsgroei op de lange termijn. De inzet op kwaliteit is hierin de sleutel, niet de inzet op groot en eenzijdig volume. Veero voorziet dat het voorontwerp bestemmingsplan niet de noodzakelijke bijdrage zal leveren aan de kwaliteitsverbetering van Ouddorp. Daarom wordt er op aangedrongen het bestemmingsplan niet vast te stellen.

Niet gewenst

In de zienswijze voorontwerp bestemmingsplan Woningen hoek Oude Nieuwlandseweg/Westerweg (realisatie van 6 woningen) wijst Veero op de volgens haar onduidelijkheid of het hier gaat over recreatiewoningen of permanente bewoning. In een gebied dat primair een recreatieve functie heeft horen geen permanente woningen thuis. Dit zal tot conflicten leiden. Extra permanente woningen zijn volgens Veero ook niet in overeenstemming met de Woonvisie die de gemeenteraar vaststelde. Uit de toelichting in het bestemmingsplan blijkt dat binnen de gemeente nu al een capaciteit is vastgelegd voor de bouw van 1650 nieuwe woningen, terwijl de behoefte volgende de meest recente ramingen niet meer dan 950 woningen bedraagt. Het toevoegen van extra woningen in dit gebied leidt tot een extra aanbod dat niet gewenst is. Ook wanneer er intentie is om de bouw van recreatiewoningen te realiseren, heeft Veero bezwaren tegen deze plannen.

Aanbod is groot

Het aanbod van recreatiewoningen in Ouddorp is groot. Voorlopig zal dit zo blijven. In verschillende bestemmingsplannen mogen nog honderden recreatiewoningen worden gebouwd. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Ridderstee (104 woningen) en binnen het bestemmingsplan Klepperduinen (rond 260). Daarnaast zijn er projecten in uitvoering op de Punt-West en nabij plangebied/project Duynhille. Bovendien zijn ongeveer 500 woningen op Port Zélande in de verkoop. Het is in de ogen van Veero niet verstandig, integendeel juist onwenselijk, in dit stadium nog meer woningen toe te laten. Het gevaar bestaat dat de markt met een overaanbod te maken krijgt en dat de broodnodige kwaliteitsverbetering niet wordt bereikt. Wacht eerst de ontwikkelingen in de markt af. Bestudeer en evalueer die ontwikkelingen zorgvuldig en breng pas daarna bestemmingsplannen in procedure die nieuwe capaciteit toelaten, adviseert Veero.

Ouddorp-Bad/Oost

De Veero geeft aan zich niet te kunnen vinden in de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied dat ligt tussen en langs de Vrijheidsweg enerzijds en het Fletcher-hotel Duinzicht anderzijds. De ontwikkelingen die in het bestemmingsplan Ouddorp-Bad/Oost worden mogelijk gemaakt zijn volgens Veero niet gewenst. In ieder geval komen deze ontwikkelingen te vroeg. Het bestemmingsplan voorziet o.a. in de bouw van 40 permanente woningen in het hogere segment. De vereniging wijst er op dat dit gebied juist primair een recreatieve functie heeft. Ook over het grote aanbod van voorzieningen in het plangebied toont Veero zich ernstig bezorgd. Ontwikkeling van voorzieningen, in een zelfde periode of kort na elkaar op 2 locaties die zich richten op dezelfde doelgroep is niet wenselijk. Voorkomen moet worden dat in het plangebied nieuwe voorzieningen worden toegelaten die de ontwikkeling in de Klepperduinen kunnen beconcurreren.

Vrijheidsweg

Het ruimtelijke beleid voor Ouddorp Bad is vastgelegd in het Raamplan. Behalve het versterken van de linten is daarnaast een belangrijke doelstelling het reconstrueren van de Vrijheidsweg tot een landschappelijke weg, van waaraf duinen en schurvelingenlandschap zichtbaar zijn. Deze doelstelling onderschrijft Veero. Zij ziet nog niet dat de toegelaten ontwikkelingen in het bestemmingsplan Oost aan deze doelstelling bijdragen. Aan de Vrijheidsweg verandert hoegenaamd niets. Het plan is vooral gericht op zoveel mogelijk gronduitgifte in het gebied tussen Vrijheidsweg en Oude Nieuwlandseweg, maar een bijdrage aan het versterken van de kwaliteit van de Vrijheidsweg ontvbreekt. Deze weg moet daadwerkelijk worden gereconstrueerd, geeft Veero aan in haar inspraakreactie op het bestemmingsplan Ouddorp-Bad/Oost.