Eigen keuzes

Niet de regering of de overheid moet meer grip krijgen op de inhoud van het onderwijs, maar de scholen zelf moeten eigen keuzes maken. Dat kunnen we lezen in het tijdschrift van het reformatorisch onderwijs. Wel heeft de heer Dekker, de staatssecretaris gemeld, dat leerlingen moeten worden opgeleid voor de kenniseconomie van morgen. Niemand zal dit op zich ontkennen, maar het is goed dat dat de doorwerking van christelijke noties in de vorming van de leerlingen een plaats krijgen. Belangrijk is de morele vorming in heel ons onderwijs te laten geschieden. En die is te veel opgesloten in het godsdienstonderwijs. Maar de gehele samenleving is erbij gebaat, met goed christelijk of reformatorisch onderwijs!

De religie

Deze hoort niet achter de voordeur maar is juist van zo groot belang voor onze hele maatschappij! Het Woord van God, het Evangelie kan in de samenleving zoveel goeds brengen want de geboden van God zijn zo heilzaam. En dan gaat het niet zozeer om de religie, als wel om de sociale rechtvaardigheid en de zorg voor elkaar! Dan worden de zwakken beschermd en is er ook respect voor de ander, door de liefde tot allen.

De christelijke school

Als de leraren en leraressen zich hartelijk verbonden weten met de grondslag ervan, kunnen zij die ook in praktijk brengen. Het is goed dat het reformatorisch onderwijs gaat nadenken over de kerndoelen ervan, las ik van Macdaniel. Workshops kunnen daarbij helpen om schoolbesturen, directies en kerkenraden ervan te overtuigen. En ook de samenwerking tussen de scholen en de ouders van leerlingen zijn van levensbelang. De laatsten blijven dan niet aan de kant staan, toch?