Afbeelding
Foto: pr

Aan 's Konings tafel'

Goede wijn behoeft geen krans. Dat geldt zeker voor de boeken van ds. J.T. Doornenbal (1909-1975). Hij was een bekend, maar ook geliefd predikant. Kerkmuren bestonden bij hem niet, al bleef hij wel altijd de Hervormde Kerk trouw, maar het was een vriend en metgezel van allen die Gods Naam ootmoedig vrezen. Zijn grote bekendheid kreeg hij vooral door zijn bijdragen in het Veluws dagblad. Die bijdragen kenmerken zich door een afwisseling van ernst en humor. Wat beschreef hij zoal? Voorvallen uit het kerkelijk, gemeentelijk en persoonlijk leven. Hij wist door zijn Schriftuurlijk-bevindelijke preken eveneens de harten van velen te treffen. Dit boek 'Aan 's Konings tafel', zijn overdenkingen met betrekking tot het Heilig Avondmaal. Deze veertien korte preken zijn niet eerder uitgegeven. Hij heeft ze gehouden bij de voorbereiding, tijdens de bediening en bij de nabetrachting van het Heilig Avondmaal. Dominee Doornenbal diende de gemeenten van Woubrugge, Kesteren en Oene. Dit keurig gebonden boek is uitgegeven bij Den Hertog, uitgeverij onder ISBN nummer: 9.789.033. 126. 727. En kost € 14,90. Zoals ik al schreef: een aanbeveling is niet noodzakelijk: neem, lees, overdenk en neem ter harte.

Een nieuw verbond over Jeremia 31-31-34 en Onwaardigheid Mattheüs 8:8 zijn uitgesproken in een voorbereidingspreek. Bij de bediening van het Heilig Avondmaal kwamen de volgende facetten aan de orde: Als een zegel op Uw hart, Hooglied 8:6, 'Maar op dezen zal Ik zien', Jesaja 66:2b, Gods liefde voor Efraïm, Hosea 11: en 4, Gods grote avondmaal, Lukas 14: 16-24, Grotelijks begeerd, Lukas 22:15, 'Ik leef en gij zult leven, Johannes 14:19, Al de volheid in Christus, Kolossenzen 1:19. Tenslotte stond ds. Doornenbal bij de nabetrachting stil bij: Ondoofbare liefde, Hooglied 8:7, 'Gelijk een beest, dat afgaat in de valleien, Jesaja 63:1, De liefde van Christus, Efeze 3:19 en Geestelijke wasdom, 2 Petrus 3:18.

Ds. Doornenbal eindigt de laatste preek met de volgende woorden:

'Nog is alles onvolmaakt, en daarom is zo nodig te groeien en op te wassen. Maar die wasdom geschiedt in een weg van gedurig minder worden in onszelf. Hij moet wassen en ik minder worden. Naarmate wij eigen leven verliezen, wordt Hij steeds meer het Leven van ons leven. Dan komt er meer vastheid. Meer toegaan met vertrouwen door het geloof in Hem, om barmhartigheid en genade te vinden. En in die weg wordt de Heere temeer verheerlijkt – als wij erbuiten vallen. Hem zij de heerlijkheid, beide nu en in de dag der eeuwigheid'.

'De vriend van de Bruidegom'

'De vriend van de Bruidegom' bevat 52 meditaties over Johannes de Doper, door ds. D.W. Tuinier, predikant van de Gereformeerde Gemeente te Waarde in Zeeland. Uitgegeven bij Den Hertog onder het volgende ISBN nummer: 9. 789. 033. 126. 734 en kost € 17,90.

Het is een bundel met 52 meditaties over de persoon, het leven en de prediking van Johannes de Doper. Dominee Tuinier heeft deze bijdrage samengesteld uit de eerder gehouden preken. Hij schrijft er zelf van: langzamerhand groeide bij mij liefde tot en verbondenheid aan deze grote in het Koninkrijk van God. We mogen Johannes de Doper wel de groet wegwijzer (gids) van de Heere Jezus noemen. Hij begon zijn prediking met dezelfde woorden als Zijn Meester: 'Bekeert u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen'. Het bijzondere van zijn prediking is wel, dat hij van zichzelf afwijst en Hem aanwijst en aanprijst: 'Hij moet wassen en ik minder worden', maar ook: 'Zie het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wegneemt. Zo heeft God Zelf gezorgd voor verzoening door voldoening.

Met ds. Tuinier, wens ik van harte dat het lezen en overdenken van deze meditaties mag zijn tot eeuwige zegen.

Een enkele greep uit de titels van deze meditaties: de wegbereider, de komende Engel des verbonds, de Zon der gerechtigheid, Johannes is Zijn naam, de lofzang van Zacharias, Wet en Evangelie, Zie het Lam Gods, getuigen van het Licht, de tiende ure, borgtochtelijke overgave, in de gevangenis, de vraag uit de gevangenis, vrucht op Johannes' prediking, niet geweend niet gedanst, de wijsheid gerechtvaardigd, de Bruidegom en de blijdschap van de bruiloftskinderen, Johannes Herodes en Heródias, Johannes en Jezus.

Deze meditaties zijn uitermate geschikt om te lezen aan het begin of eind van de week, tijdens het lezen van een meditatie voor de kerktelefoon en voor persoonlijke bezinning.

Afbeelding