Koninklijk bezoek



Koning Willem Alexander is niet alleen uw koning, maar ook die van ons, ondanks dat we bijna 8000 km van Nederland vandaan wonen. Hij is ook koning over het Caribische gedeelte van het koninkrijk. Nu moet ik er bij zeggen dat daar gedurende het hele jaar door bijzonder weinig van te merken is en al helemaal niet op Koningsdag.
27 april, Koningsdag, is op Bonaire een dag waarop het dorp uitgestorven lijkt. We hebben een speurtocht gedaan met enkele Nederlanders wie zoveel mogelijk Nederlandse vlaggen kon vinden, maar die zoektocht hebben we gestaakt. Helaas, niets te vinden. Ook de kleur oranje zijn we niet tegen gekomen. Op zo'n dag missen we de oranjetompoucen, de aubades en alle andere gezelligheid die Koningsdag zo speciaal maken. Er is aan niets en dan ook niets te merken dat het Koningsdag is.

Maar.. op 30 april was er hoog bezoek. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima vereerden Bonaire met een bezoek. Maar wat dit bezoek zo speciaal maakte voor ons, was dat zij een uur tijd vrij gemaakt hebben om Stichting Krusada, het werk van mijn man, te bezoeken. Het koningspaar liep ontspannen over het hobbelige en zanderige terrein van Krusada en liet zich over van alles informeren. Niks geen dranghekken en busjes vol beveiliging. Ze praatten met medewerkers en cliënten en hadden er zichtbaar plezier in. Het was bijzonder om een uur lang zo dicht in het bijzijn van het koningspaar te zijn.

De reden van hun bezoek is een mooie. Het Oranjefonds heeft Krusada vereerd met een 'Appeltje van Oranje'. Dat is een prijs die gegeven wordt aan het beste sociaal maatschappelijke initiatief van het jaar. Koningin Maxima reikt deze prijs uit.
Omdat het 'Appeltje van Oranje' op 21 mei wordt uitgereikt, kwam het heel goed uit voor het koningspaar om, voor de prijsuitreiking plaats vindt, de winnende organisatie te bezoeken. Zo weet de koningin precies aan wie ze de prijs uitreikt. Daarom zei koningin Maxima aan het eind van het bezoek aan Krusada tegen ons: "Tot over 3 weken".

Want op 21 mei hopen Kees-Jan en ik, samen met de directeur van Krusada en zijn vrouw, op Paleis Noordeinde in Den Haag present te zijn om het 'Appeltje van Oranje' uit handen van koningin Maxima in ontvangst te nemen. In Nederland is de beveiliging een stuk strenger en zijn we gebonden aan een strak protocol. Maar dat mag de pret niet drukken. We zijn erg blij en dankbaar met deze prijs en vinden het erg leuk om bij de uitreiking aanwezig te kunnen zijn.

De koning en koningin hebben aangegeven nog vaker op Bonaire te komen. Hij wil ook heel bewust koning van het Caribische gedeelte van Nederland zijn. Wij zien zijn komst graag weer tegemoet.