Afbeelding
Foto: Cor Lokker

Expositie Oradour sur Glane van Cor Lokker

SOMMELSDIJK - De expositie van foto's van Cor Lokker over Oradour sur Glane is te zien van 20 mei t/m 1 juli in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.

Oradour-sur-Glane, een dorpje in de Limousin (Frankrijk) waar zich op 10 juni 1944 een enorm drama voltrok op. Men kan zich niet voorstellen hoe vredig de inwoners van het dorp leefden voor die fatale dag.

Toen Cor Lokker 10 jaar geleden voor de eerste keer door de straatjes van Oradour-sur-Glane liep, liepen de rillingen over zijn rug. Nu hij nog een aantal keren terug is geweest, is hij nog steeds diep onder de indruk. Zwijgend en af en toe fluisterend, uit diep respect voor alle inwoners die op een afschuwelijke wijze het leven is ontnomen, loopt hij rond. Hun eigendommen, zoals naaimachines, fietsen, auto's e.d., van wat er nog van over is, zijn nog terug te vinden. 642 mensen, onder wie 247 kinderen, werden doodgeschoten of levend verbrand. Na bijna 71 jaar staat nog steeds de Peugeot 202 van de arts, als stille getuige, op het pleintje waar de bevolking werd samengedreven door de Waffen SS. Slecht enkelen hebben dit overleefd. Na plundering werden alle huizen in brand gestoken.

Generaal de Gaulle besloot na zijn bezoek aan het dorp, dat de ruïnes bewaard moesten worden voor de toekomstige generaties.

Naast de vele foto's, heeft hij geprobeerd zijn gevoelens over Oradour in een Audio Visuele presentatie te weerleggen.

Deze is te bekijken op www.corlokker.nl/slideshow/oradoursurglane.zip

De expositie is te bezichtigen na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00-12.00 uur.