Hulpacties na de brand

"Als het ging regenen, dan haalde de buren gewoon de was binnen en werd het keurig gestreken afgeleverd. Iedereen in Middelharnis lette altijd op elkaar." Dat vertelt een Rotterdamse dame als ik heb verteld dat ik op Goeree-Overflakkee woon. Ze heeft vroeger vaak gelogeerd bij haar opa en oma in Middelharnis en daar vertelt ze enthousiast over. "Mensen hielpen elkaar echt als dat nodig was." "Maar", voegt ze eraan toe, "Dat zal ondertussen ook wel zijn veranderd."

Dat dacht ik eigenlijk ook. Niet dat we elkaar nooit meer helpen, dat is te zwart-wit. Maar wel dat de vanzelfsprekendheid van elkaar helpen is verdwenen uit de dorpen. De nasleep van de brand in Middelharnis bewijst het tegendeel. Toen duidelijk werd dat het stel hun huis en alle spullen had verloren, kwam er veel hulp op gang. Winkeliers gaven gratis kleding, voor allebei een gratis bril, cadeaubonnen voor de bakker en nog veel meer. Vrijdagavond worden de spullen door winkeliersvereniging D'n Diek overhandigd aan het gedupeerde stel.

Niet alleen winkeliers bieden hulp, op Facebook worden er allerlei gratis spullen aangeboden. Zo schrijft een vrouw: "Een zwarte Philips waterkoker en 2 matrassen 80cm bij 210cm. Is hier behoefte aan? Stuur maar een pb." Een ander bericht is: "Michael en Kayleigh, jullie mogen bij ons in Kringloop 't Pakhuusje Middelharnis huisraad en meubels uit komen zoeken."

Op social media is veel aandacht voor de kat van het stel, die tijdens de brand het huis uit zou zijn gevlucht. Michael en Kaleigh zijn er erg aan gehecht en willen Lilly graag terug. Vrijwilligers besluiten te helpen en zetten acties op om de kat terug te vinden. Zo schrijft er iemand op Facebook: "Net weer ronde gelopen met snoepjes, maar helaas nog geen Lilly. Vanavond weer als de winkels zijn gesloten."

Alle acties maken duidelijk dat de mensen nog steeds voor elkaar klaar staan als het er op aankomt. Misschien niet meer zo nadrukkelijk als vroeger, maar de saamhorigheid is nog steeds springlevend. Een geruststellende gedachte.

Door Martijn de Bonte