Ds. A.H. Sonneberg, voorzitter van de Stichting Hervormd Diaconaal Rusthuis, legt de eerste steen.
Ds. A.H. Sonneberg, voorzitter van de Stichting Hervormd Diaconaal Rusthuis, legt de eerste steen. Foto: Archief

De Goede Ree was een rusthuis voor het hele eiland

SOMMELSDIJK – Ooit een sieraad voor het dorp, zelfs voor het hele eiland. Nu letterlijk een puinhoop. De Goede Ree is gesloopt. Het verzorgingshuis, ooit gebouwd als rusthuis voor ouden van dagen, bestond ruim zestig jaar. De opening was in december 1953. De deuren hadden veel eerder moeten opengaan voor de bewoners, in februari van dat jaar. Maar toen had Goeree-Overflakkee wel wat anders aan zijn hoofd. Bovendien had De Goede Ree ernstige waterschade opgelopen.

Door Kees van Rixoort

Het bestuur van het ziekenhuis Bethesda in Dirksland kaartte het in 1946 al aan: een tehuis voor ouden van dagen zal welkom zijn op het eiland Goeree-Overflakkee. De levensverwachting van de bewoners steeg, in Nederland als geheel zelfs tot de hoogste ter wereld. Daarmee nam de behoefte aan huisvesting voor ouderen ook toe.

Steeds vaker kreeg het ziekenhuis verzoeken tot opname voor mensen die niet echt ziek waren. Was een oudere patiënt behandeld in het ziekenhuis, dan ging terugkeer naar huis ook niet altijd geruisloos. Er waren wel oudeliedenhuizen, maar die waren midden vorige eeuw echt uit de tijd. Het alternatief was intrekken bij de kinderen, maar ook dat was voor lang niet iedereen aanlokkelijk. De drang om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, anno 2015 een echt adagium, begon net na de oorlog al te ontkiemen.

Centraal

Het was dus tijd voor een rusthuis. De meeste hervormde diaconieën op het eiland voelden de tijdgeest aan, pikten het signaal van het ziekenhuis in Dirksland op en namen het initiatief om een tehuis voor ouden van dagen te stichten. Het moest centraal op het eiland komen, zodat de bejaarden uit alle dorpen ervan konden profiteren. De Stichting Hervormd Diaconaal Rusthuis ,,De Goede Ree" koos voor Sommelsdijk, vlak bij de jongste uitbreidingswijk en het tramstation.

Er ging nog enige tijd overeen voordat er een ontwerp was en de benodigde toestemming van de diverse overheden was verkregen. Maar op 6 september 1951 werd de eerste steen gelegd en in februari 1953, de negende van die maand om precies te zijn, zouden de eerste zestig bewoners in De Goede Ree gaan wonen. Dat ging dus niet door. Maar nadat Goeree-Overflakkee de watersnoodramp te boven was gekomen en de waterschade aan het nieuwe huis was verholpen, konden de eerste bewoners op 16 juni 1953 er hun intrek nemen. De officiële opening volgde ruim een halfjaar later, op 15 december.

In De Goede Ree was ruimte voor ongeveer 150 bewoners: ouden van dagen en andere rust- en hulpbehoevenden. Ze woonden in een kamer of een appartement. In het huis waren 48 tweepersoonskamers in de klasse III. Die waren 3.15 bij 4.50 meter en waren uitgerust met onder andere twee opklapbedden. Voor twee personen bedroegen de kosten 210 gulden per maand. Wie er alleen woonde betaalde 170 gulden. Kamers in klasse II waren iets groter en duurder. Daarvan telde De Goede Ree er 16. Ook waren er zes appartementen (klasse I) met een zitkamer, een slaapkamer en een eigen badkamer. Die kostten tussen 320 en 420 gulden per maand.

Vier zenders

Er was ook een ziekenvleugel, waar ruimte was voor twaalf patiënten. De bewoners konden gebruikmaken van de conversatiezaal. Bleven ze liever op hun kamer of in hun appartement, dan hadden ze de mogelijkheid om naar de radio te luisteren. Er was namelijk in elke kamer een aansluiting van de Rijks Radio Centrale met keuze uit vier zenders.

De verzorging in De Goede Ree was in handen van ongeveer twintig personen. Ze stonden onder leiding van de directrice. De eerste was zr. A.C. van der Klooster. Het rusthuis kostte ongeveer 1,4 miljoen gulden. Het Rijk zorgde voor een jaarlijkse bijdrage van 13.529 gulden.

<kader>

Een tekening met een verhaal

In maart 2015 ontving het streekarchief Goeree-Overflakkee een ingelijste tekening van De Goede Ree. De tekening, gemaakt door J.H. Boogerman, is op 7 augustus 1964 overhandigd aan Ingna Vermaas, een wees die in het rusthuis woonde en werkte, en vanuit De Goede Ree trouwde met Leen Verhoeven uit Ridderkerk. De directrice, zuster A.C. van der Klooster, overhandigde de tekening namens het bestuur. De huwelijksdienst van het bruidspaar was in de hervormde kerk te Middelharnis. Deze dienst stond onder leiding van ds. T. Poot, de voogd van Ingna. Haar trouwdag was meteen haar laatste werkdag. Ze had in De Goede Ree gewerkt vanaf haar veertiende. Ingna is in maart 2007 overleden in Ridderkerk en in diezelfde maand begraven in Middelharnis.

<foto's>

De tekening van J.H. Boogerman.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding