Middelharnis' transportbedrijf vindt arbeidsinspectie onredelijk streng

DEN HAAG/MIDDELHARNIS – Transportondernemer Bolle uit Middelharnis snapt niet waarom hij een enorme arboboete van bijna een ton moet ophoesten, omdat er door een technische fout een paar chauffeursgegevens zijn verdwenen.

Door Persbureau Cerberus

Bolle stapte maandag naar de Raad van State in de hoop dat die de arboboete van 88.000 euro geheel dan wel gedeeltelijk zal kwijtschelden. Volgens Bolle is er in 2012 door een technische uitleesfout van een boordcomputer van een vrachtwagen informatie over de rust en rijtijden van een Engelse chauffeur van Bolle verdwenen. Wel was de tachograaf informatie over de vrachtwagen in orde, maar die geeft alleen aan wanneer de vrachtwagen rijdt en stilstaat. De persoonlijke chauffeursinformatie is nodig om te voorkomen dat een chauffeur tijdens zijn officiële rusttijd snel een andere vrachtwagen pakt om een ritje uit te voeren. 'Komt dat voor?' vroeg een verbaasde rechter en staatsraad C. van Altena aan de woordvoerders van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Niet bij ons

'Dat komt maar al te vaak voor,' aldus de woordvoerster van de minister. 'Maar niet bij ons,' benadrukte directeur Cees Bolle,'wij zijn al jaren een fatsoenlijk bedrijf waar alles in orde is. We betalen netjes onze belasting en hebben geen schijnconstructies, waarom worden wij dan op één incident zo keihard afgerekend?' Volgens Bolle heeft hij met andere gegevens, zoals rittenboek en salarisinformatie, aangetoond dat zijn chauffeur tijdens zijn internationale ritten onmogelijk andere ritten gemaakt kon hebben. Maar daar wil de minister niets van weten. Bolle had een sluitende rittenadministratie moeten overleggen en het ontbreken daarvan komt geheel voor risico van Bolle. Door de technische fout waren de rust- en rijtijdengegevens van ruim twintig dagen overschreven. In theorie zou de chauffeur die van Holland naar Zuid-Frankrijk rijdt en 9 uur bij Parijs overnacht tijdens die nacht een andere rit kunnen hebben rijden. 'Dus dan moet ie in negen uur snel ergens heen rijden en op tijd weer terug zijn in Parijs?' vroeg een ongelovige rechter.

Stug

De raadsvrouw van de minister hield stug vol en zei dat soort dingen gebeuren. Volgens Bolle houdt de minister in het geheel geen rekening met de reputatie van zijn bedrijf die veel voor McDonalds door Europa rijdt. De Raad van State leek daar wel gevoelig voor. De minister heeft helemaal niet onderzocht of de chauffeur in kwestie al dan niet van goede wil en betrouwbaar was. Als een chauffeur zelden of nooit een overtreding maakt kun je deze overtreding toch wel minder zwaar bestraffen dan als een chauffeur een historie van overtredingen heeft, ' aldus rechter Van Altena. Ook bij de hoogte van de boete zette de Raad van State vraagtekens. Bolle verkeerde in 2012 door de crisis in hoge nood en probeert daar nu uit te komen. Het bedrijf heeft al de helft van de boete betaald en hoopt dat de Raad van State de rest alsnog kwijt scheldt. In ieder geval vroeg rechter en staatsraad E. Minderhoud waarom de minister in dit geval zo'n hoge boete geeft terwijl er veel voor te zeggen is in dit geval de boete te minderen. Uitspraak volgt over enkele weken.