Er wordt al volop gebouwd aan het nieuwe verdeelstation.
Er wordt al volop gebouwd aan het nieuwe verdeelstation. Foto: Martijn de Bonte

Nieuw verdeelstation bij Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Iedereen die regelmatig over de N59 komt, zal het zijn opgevallen dat er gewerkt wordt bij het elektriciteitsstation. Dat staat vanaf het eiland bezien net voor het natuurgebied. Netbeheerder Stedin bouwt er een nieuw verdeelstation, dat begin volgend jaar helemaal klaar moet zijn. De bouw van het station kost ongeveer negen miljoen euro.

Door Martijn de Bonte

De netbeheerder zorgt voor de transport van energie op het eiland. De stroom die nodig wordt aangevoerd en de stroom die over is wordt juist afgevoerd naar andere regio's. Aan het netwerk voor stroom is de laatste jaren veel verbeterd. Zo is eind vorig jaar de nieuwe verbinding, onder het Haringvliet door, van Geervliet naar Middelharnis in gebruik genomen. De huidige fase bestaat uit de bouw twee nieuwe verdeelstations. In Stellendam is het nieuwe station bijna klaar, in Ooltgensplaat wordt er momenteel volop gebouwd. Naast de bouw van de nieuwe stations worden de kabels op het eiland vervangen door zwaardere exemplaren.

Nieuw windmolenpark

Op het eiland staan veel windmolens, waarvan de stroom via het elektriciteitsnetwerk wordt vervoerd naar de verbruikers. De windmolens bij Ooltgensplaat zijn nu rechtstreeks aangesloten op de hoogspanningsverbinding tussen Flakkee en de Hoekse Waard. Omdat er in de omgeving van het Hellegatsplein wordt gewerkt aan een nieuw windmolenpark, is besloten om een nieuw verdeelstation te bouwen. Daarop wordt het huidige en het nieuwe windpark aangesloten. Een ander argument voor de nieuwbouw is dat Stedin verwacht dat er in de toekomst nog meer energie wordt opgewekt op het eiland door zonnepanelen, windmolens en een getijdecentrale. Met het nieuwe station is er voldoende capaciteit om de komende decennia vooruit te kunnen. Voor de kenners: er wordt een 50/23/13 kV verdeelstation gebouwd.

Door alle verbeteringen aan het elektriciteitsnetwerk van Stedin zijn er meer transportroutes voor elektriciteit. Zo kan de energie van de windmolens via het nieuwe verdeelstation van Ooltgensplaat naar Dordrecht worden getransporteerd of via de nieuwe kabel onder het Haringvliet door naar Voorne-Putten en de Rotterdamse Haven. En andersom, op momenten dat er meer stroom nodig is op het eiland dan er wordt opgewekt.