Het Paviljoen gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor het nieuwe kantoor van CuraMare. Foto: Hans Villerius
Het Paviljoen gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor het nieuwe kantoor van CuraMare. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

CuraMare gaat nieuw kantoor bouwen

DIRKSLAND – Iets voorbij de hoek van de Boezemweg en de Stationsweg, waar nu nog het paviljoen staat, komt het nieuwe kantoor van CuraMare. Het pand gaat ongeveer de helft van de 'ondersteunende diensten' van de zorgorganisatie huisvesten. De bouw moet na de volgende jaarwisseling van start gaan en eind 2016 zijn afgerond. Tegelijkertijd pakt CuraMare het buitenterrein aan: de parkeerplaats en het plein voor de hoofdingang. Het paviljoen, waarin nu nog de kinderpoli is gevestigd, verdwijnt.

Door Kees van Rixoort

De ondersteunende diensten van CuraMare zijn deels ondergebracht op de locaties, verspreid over Goeree-Overflakkee, en deels in Dirksland, dicht bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het laatste deel werkt momenteel verspreid over vier panden: Winterstraat, Watertoren, Beatrixlaan (voormalige basisschool) en Voorstraat (voormalig gemeentehuis).

Dat is niet ideaal, aldus Wim Driesse, lid van de Raad van Bestuur van CuraMare. "In één kantoor kun je efficiënter samenwerken en hoef je niet steeds vergaderingen te beleggen. Nu gaat er veel tijd verloren omdat we verdeeld over vier panden werken. De kosten zijn aanzienlijk, ook omdat die panden niet energiezuinig zijn. Voor hetzelfde geld bouwen we een nieuw kantoor, waarin we efficiënt kunnen werken en op een nieuwe manier kunnen gaan samenwerken."

CuraMare heeft de optie onderzocht om het voormalige gemeentehuis te verbouwen tot een nieuw kantoor. Maar die bleek te duur, met een te klein kantoor als resultaat. Daarna viel de keus op nieuwbouw, vlak bij het ziekenhuis, op eigen grond. In het kantoor komen onder andere de volgende ondersteunende diensten te werken: economisch-administratief, control, kwaliteit, ICT, personeel, organisatie en opleiding, inkoop en communicatie. Ook de Raad van Bestuur krijgt een werkplek in het nieuwe pand.

Drie beuken

Het kantoor is ontworpen door architect Paulus de Jager van Studio Architectuur. Het pand bestaat uit drie beuken met daartussen een overdekte binnenruimte. De drie beuken verwijzen volgens De Jager naar het voormalige ziekenhuisgebouw, dat drie vleugels had.

Twee van de drie beuken worden 11 tot 12 meter hoog. Deze tellen twee verdiepingen, waarvan de bovenste deels in een kapconstructie. De derde beuk heeft geen kap, maar een plat dak. De goothoogte ligt op 8 meter. In totaal beslaat het nieuwe gebouw 1000 vierkante meter, terwijl aldaar maximaal 1070 vierkante meter is toegestaan. Het kantoor bevat drie 'kantoorzones', ingedeeld volgens het principe van 'Het Nieuwe Werken': vrije werkplekken, meer besloten werkplekken en privéwerkplekken. In de overdekte binnenruimte komt een trappenhuis, dat ook bruikbaar is als tribune. Er komt een verbinding met de bestaande bebouwing van het ziekenhuis. Op de daken zijn zonnepanelen en begroeiing (sedum) gepland.

Daarnaast gaat CuraMare het parkeerterrein opnieuw inrichten. De inrit komt te liggen tegenover de Tramweg, dicht bij het busstation. Per saldo komen er enkele parkeerplaatsen bij. Het terrein komt meer in het groen te liggen. Het bestaande groen blijft zoveel mogelijk gehandhaafd. Daarnaast komt er extra beplanting.

Mooi meanderend

Het centrale plein voor de hoofdingang van het ziekenhuis krijgt een facelift. Het is straks alleen nog toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Taxi's en auto's met patiënten die slecht ter been zijn hebben bij uitzondering nog toegang om iemand voor de deur af te zetten of op te halen. De toegangspoort met slagboom verdwijnt. Het plein krijgt een vriendelijker uitstraling, zo is de bedoeling, door er meerdere plantsoenen en een terras te creëren. Volgens architect Paulus de Jager moet het een "mooi meanderend gebied" worden. Er komt ook een fietsenstalling.

Op maandag 11 mei zijn de plannen gepresenteerd aan de omwonenden. Zij hadden vragen en opmerkingen over onder meer de hoogte van het gebouw, de inkijk, het onderhoud van het groen, de geluidshinder door installaties en de overlast tijdens het bouwproces.