Afbeelding
Foto: Archief

Interessante excursie naar meeuwenkolonie op Kwade Hoek

Duizenden kapmeeuwen broeden in Natuurreservaat

Wie met Jan Vlietland, opzichter van St. Natuurmonumenten De Beer, op pad gaat, moet letterlijk goed op zijn tellen passen. In de meeuwenkolonie op de Kwade Hoek, dichtbij het Havenhoofd, is het oppassen geblazen om niet op de meeuweneieren of jonge meeuwen te stappen. Gevaar dreigt er ook van boven omdat de door het bezoek opgevlogen meeuwen welgemikte schoten kunnen droppen. Ieder die de excursie meemaakt zal verrukt zijn, zowel van de flora als de fauna er onbedreigd floreert.

De mogelijkheid tot het deelnemen aan de excursie bestaat tot 15 juli. Ze worden op verzoek gehouden tegen een geringe vergoeding van 50 ct. p. persoon. Voor dat bedragje wordt men door dhr. Vlietland ingewijd in de schoonheid van de natuur, die vooral in dit gebied veel te bieden heeft, op 4 m2 zijn zelfs 46 verschillende plantensoorten geteld! De vegetatie van het terrein bestaat uit zoutminnende planten als grassen, biezen en wieren en het laksteeltje en het fijngoudscherm zijn er de meest zeldzame vertegenwoordigers. Wanneer de heer Vlietland de zeepostelein aanwijst, zegt hij er ten overvloede bij dat het spulletje giftig is, zoals hij dat ook bij de paddestoelen doet die er gevonden worden. Interessant was de vondst van het Judasoor in een spleet van een boomstronk.

De vogelstand is nauwelijks minder gevarieerd, maar wel wat luidruchtiger dan de plantenwereld. Wie tot dhr. Vlietland zou opmerken dat de duizenden meeuwen krijsend opvliegen, zal er vriendelijk maar beslist op worden gewezen dat de vogels pas krijsen wanneer ze dalen, ze doen dat dan ook vol overgave. Hier en daar raakt een door hen afgeworpen projectiel doel, maar van de excursiegangers mag worden verwacht dat ze niet in hun beste plunje de duinen introkken. In de kolonie is het oppassen geblazen om de honderden meeuweneieren te sparen.

Veel van de eieren zijn al uitgebroed en moeiteloos kan men de jonge meeuwtjes pakken, al wordt daar in de lucht driftig tegen geprotesteerd. Dhr. Vlietland licht de verwonderde bezoekers ook in over de herkomst van de vele kippenpoten die in de omgeving van de nesten gevonden worden, de meeuwen halen die van een kippenslachterij in de omgeving weg om er in de huiselijke kring van te genieten. De nesten van de grote Sterns (zeezwaluwen) worden niet te dicht genaderd, dit, om de vogels niet af te schrikken. Vooral deze sterns worden met zorg omringd, omdat het aantal broedparen in ons land van 23000 in 1960 tot 1800 is teruggelopen.

Onderweg wordt halt gehouden bij een bijna onvindbaar nestje van het graspiepertje en dhr. Vlietland neemt de drie fragiele jonge vogeltjes voorzichtig op de hand. Dit jaar is voor het eerst een nest van een watersnip gevonden. Zowel de flora als de fauna in het 375 ha. grote gebied van de Beer wordt periodiek geobserveerd en bestudeerd en we mogen ons gelukkig prijzen dat de natuur zich in dit gebied in al haar schoonheid kan ontplooien. Ons artikeltje pretendeert niet volledig te zijn, het is wel bedoeld om de interesse te wekken van hen in wie nog zoveel lief­ de tot de natuur gloeit eens een excursie mee te maken. Het telefoonnummer van dhr. Vlietland, bij wie naar de mogelijkheid daartoe kan worden geïnformeerd, is 01879-515, zijn huisadres is Oostdijkseweg 81, zijn vrouw is zeldzaam gastvrij, ook dat moet gezegd!

Dit artikel stond in eerder in Eilanden-Nieuws van 22 mei 1970