Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Geen gewonden, veel materiële schade

Grote zwarte rookwolken stijgen op en de vlammen slaan boven het dak uit, zodat in de wijde omtrekt van Middelharnis de brand te zien. Er komen veel mensen kijken naar de brand. De politie zet het gebied rondom de brand af met rood-witte linten. Naarmate de avond vordert wordt een steeds groter gebied afgezet. Een passant die langs de brandweerunits loopt zegt: "Aan het materiaal zal het niet liggen." Een van de brandweermannen die even pauze hebben zegt: "Aan de mensen ook niet."

Aan de achterkant van de gebouwen staat een zwarte auto geparkeerd. Twee brandweermannen duwen de auto van de brand af om schade te voorkomen. Mensen staan op het Gedempt Kanaal toe te kijken terwijl er grote zwarte rookwolken door de straat drijven. Een brandweerman loopt op het publiek af en wijst naar de rookwolken: "Je mag van mij best kijken, maar dit is niet goed voor je." De mensen doen gelijk een paar stappen naar achteren. De gemeente bericht dat er bij de metingen die zijn verricht geen schadelijke stoffen zijn aangetroffen. Wel werd geadviseerd om in de omgeving van de brand ramen en deuren te sluiten. De gemeente deed online een oproep om niet te komen kijken. "Nogmaals verzoek om NIET naar de brand in #Middelharnis te komen kijken. Politie houdt iedereen op afstand."

Het blussen van de brand wordt bemoeilijkt doordat er later op de avond een gasleiding gaat branden. In de periode dat het gas nog niet is afgesloten zijn er veel vlammen te zien. De brand die even na half vijf is ontstaan woedt nog steeds op het moment dat de schemering invalt. Rond half elf laaien de vlammen weer op. De reden is dat de brandweer op dat moment bezig is met opnieuw positioneren. Uiteindelijk wordt de situatie pas rond twaalf uur 's nachts afgeschaald. Rond middernacht wordt de stroom van ongeveer dertig woningen en winkels rondom de brand afgesloten.

De brandweer blijft ook na middernacht nog (na)blussen. Er is veel schade. Het pand van schoenwinkel Van Haren, waar de brand is ontstaan op de eerste etage is helemaal afgebrand. Links van deze winkel opende Biedermeier Expresse onlangs een nieuwe bloemenwinkel. Dit pand wordt ook getroffen door het vuur. De eigenaren melden al tijdens de brand op Facebook dat ze bezig zijn om in de Einstein een loods klaar te maken om op zaterdag bloemen te verkopen op Moederdag. Later op de avond meldden ze dat hun leveranciers hun 'stinkende best' doen om er zaterdag een topevenement van te maken. Ook hoedenwinkel Rivian, links van Biedermeier, ging in vlammen op. Naast dit pand is een open ruimte, daar brandde in juli 2013 de shoarmazaak Efes Döner af. Ook het pand aan de rechterkant van Van Haren: modewinkel Lakeside is getroffen door de brand. Naast de vier winkels is er ook de bovenwoning boven Rivian afgebrand. Een zware slag voor de getroffen ondernemers en bewoners. Middelharnis heeft door de brand een stuk van haar centrum verloren.

Op vrijdagmorgen is de brand geblust. Met dranghekken is een gedeelte van D'n Diek en het Gedempt Kanaal afgesloten. Medewerkers van de gemeente zijn bezig met het vegen van de straat. Het laatste woord is aan waarnemend burgemeester Lokker. Hij schreef donderdagavond op Twitter: "Grote brand in winkelcentrum D'n Diek. Middelharnis in het hart geraakt. Lof voor alle hulpdiensten!".

Over de oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Meer foto's op www.eilandennieuws.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding