Vanaf 10 mei even zomers meiweer

De afgelopen decennia leverden de meimaanden soms voortreffelijk weer op met solide hogedrukgebieden voortdurend boven Scandinaviƫ of het Noordzeegebied. Standvastige noordoostenwinden voerden dan droge lucht aan met bijzonder veel zon en hoge temperaturen.

Als voorbeeld kunnen we 1976 noemen of 1989 en 1992, maar ook in 2000 was mei grandioos. In 2008 was zelfs de gehele meimaand voorbeeldig: zeer droog, zeer zonnig en zeer warm. Zo'n maand wordt het dit jaar niet, maar een fraaie warme periode lijkt er toch wel aan te komen.

We zien met name rond 10 mei een ontwikkeling met een 'sturende' depressie die min of meer voor anker gaat op de Atlantiek, terwijl een hogedrukgebied zich opwerpt net ten oosten van ons land. De al enige tijd boven Spanje aanwezige zeer warme lucht (Murcia meldde al ruim 37 graden afgelopen week) kan daardoor deels naar het noorden worden getransporteerd. Mocht dit scenario inderdaad doorgang vinden, zouden we op zomerse temperaturen kunnen gaan uitkomen straks.

Topmaxima van rond 25 graden zijn daarbij niet ondenkbaar in onze zuidwestelijke contreien dinsdag, maar het is altijd de vraag hoe lang die warmteoprisping dan aanhoudt in deze prille fase van de ontluikende voorzomer. Immers ligt de koelere lucht bijna altijd onvermijdelijk op de loer in de Lage Landen. De koele instroom van zee komt er dan onvermijdelijk weer aan te pas en geeft die temperatuurdaling later op 12, of anders op woensdag 13 mei.

Tot en met donderdag bleef het vrij wisselvallig met nog een laatste buitje, maar de vrijdag verliep al overwegend droog waarbij 't best nog zonnig werd op de Eilanden. Zaterdag volgt dan weer regen. Zwakke storingen schampen ons dan net nog, dus een volkomen garantie op droog weer tot en met zaterdagavond is niet af te geven hoewel het op zondag alweer wat meer uitklaart op de Eilanden. De temperatuur komt uit op een prima meiniveau en beweegt zich daags tussen de 14 en 17 graden.

De bijzonder koude 'nachtvorstelijke' nachten (van de voorbije weken) die sommige fruittelers slapeloze uren bezorgden, behoren voorlopig tot het verleden. De minima blijven soms eerder rond een graad of 10 hangen dan dat de koele 3 tot 5 graden wordt opgezocht tijdens de kleine uurtjes. De uitgebreide zomerprognose voor 2015 is nog te beluisteren op de weerprimeurlijn (0900-1234554)