Bij de herdenking waren veel kinderen aanwezig.
Bij de herdenking waren veel kinderen aanwezig. Foto: Adri van der Laan

Dodenherdenking Middelharnis

'Laten wij de overtuiging houden dat het kwaad nooit overwint'

MIDDELHARNIS – Honderden mensen waren maandagavond verzameld rondom het monument op het Louis Bouwmeesterplein om 'stil te staan' bij de gevallenen in de oorlogen.

Tekst en foto Adri van der Laan

Bij het gemeentehuis aan de Koningin Julianaweg verzamelde een groot deel van de deelnemers aan de Dodenherdenking zich voor de stille tocht, richting het monument.
Aan de herdenking bij het monument, die onder leiding stond van Albert Kuin, werkten het Mannenkoor Ons Koor, leden van muziekvereniging Sempre Crescendo en mensen van het Rode Kruis mee.

Kinderen

Bij de plechtigheid waren, ondanks de Meivakantie, veel kinderen aanwezig. In zijn toespraak sprak waarnemend burgemeester Lokker hiervoor zijn waardering uit. Hij stond stil bij het feit dat de oorlog ook het eiland niet is voorbijgegaan. Hij noemde de razzia van 1944 waarbij veel jonge mannen werden opgepakt en waarvan er een aantal niet is teruggekomen uit Duitsland, de meer dan zestig joodse inwoners die nooit meer zijn teruggekomen en de doden en het lijden van de oorlog. Ook noemde hij de geallieerde vliegers die in deze regio zijn neergestort.

"Zij alleen hebben voor onze vrijheid hun leven gegeven en we herdenken het verbijsterende feit dat miljoenen mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord omdat zij jood waren. Wij mogen nooit vergeten, want 'Wie zijn ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst'".

Volgens de heer Lokker is er veel veranderd. Verandering waardoor ook de vrede een stap dichterbij kan komen via de moderne communicatiemiddelen, die ook jongeren bij elkaar brengt. Hij noemde dit een 'krachtig wapen' om in te zetten tegen oorlog en terreur, omdat men zo gemakkelijker met elkaar in contact kan komen.

"Er zijn mensen nodig die blijven strijden binnen de familie, het dorp, het land en de wereld. Een generatie die werkt aan toekomst zonder angst. Een jongere generatie die samen met de oudere generatie wil werken aan een wereld waar respect centraal staat. Laten wij de overtuiging houden dat het kwaad nooit overwint".

Aan het eind van zijn toespraak las waarnemend burgemeester Lokker een zelf geschreven gedicht voor:

Laten wij niet meer accepteren dat mensen aan elkaar voorbijgaan,
Zonder dat zij zien en horen
Laten wij stilstaan bij verhalen van de ander
en begrijpen dat de tijd waarin wij leven veel te kort is
om elkaar te haten en te doden.

En laat de dood van hen die ooit gestreden hebben
voor de vrede en de vrijheid niet voor niets geweest zijn.

Laten wij elk jaar weer de vrijheid vieren
stilstaan bij de waarde van het leven zelf
om te zijn van wie er naast ons staat
om elkaar een hand te geven
en een keten van verbondenheid te vormen.