Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Sfeervolle dodenherdenking in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - In Oude-Tonge werden afgelopen maandag zowel de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, alsook de slachtoffers van de strijd in Nederlands Indië en van latere militaire missies herdacht. Naast nabestaanden, burgers en diverse afgevaardigden woonden ook een aantal oud-strijders de herdenking bij, die was georganiseerd door de gemeente Goeree-Overflakkee, de Oranjevereniging en de Nederlands Hervormde Kerk. De muzikale begeleiding was als altijd in handen van muziekvereniging Vooruit.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Wim Harteveld, voorzitter van de Oranjevereniging sprak als eerste de aanwezigen toe. Hij had uitgerekend, dat er voor elke minuut vrede van de afgelopen 70 jaar, twee slachtoffers te betreuren waren. "Onze vrede en vrijheid, zijn dus heel duur betaald", aldus Harteveld "en daarom moeten wij onze vrijheid koesteren en respect tonen voor de miljoenen mensen, die het leven lieten voor deze vrijheid. De Tweede Wereldoorlog was een van de ergste tragedies in onze geschiedenis en dat mag zich nooit meer herhalen".

Na deze woorden werd er twee minuten stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers. Na het spelen van The last Post door 'Vooruit' nam raadslid Petra 't Hoen het woord, namens de gemeente Goeree Overflakkee. Ze herinnerde in haar toespraak aan de oud-Indiëstrijders en ook aan de lokale slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Ruim 16.000 mensen moesten in 1944 evacueren. Een aantal dorpsgenoten kwam om tijdens bombardementen. De families Cohen, De Winter en Cohensius werden vermoord in concentratiekampen. Anderen kwamen zwaar getraumatiseerd terug uit werkkampen. Er is veel leed geweest en hopelijk levert een herdenking als deze een positieve bijdrage". Mevrouw 't Hoen zei vooral ook blij te zijn met de komst van een groot aantal kinderen. "Zij hebben zoveel keuzevrijheid en die vrijheid lijkt heel vanzelfsprekend. Hopelijk realiseren de kinderen dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is en dat vrede aandacht vergt. Maar zij hebben de toekomst en kunnen het stokje doorgeven. Niet voor niets is het thema dit jaar: 'Vrijheid geef je door.'
Hierna legde mevrouw 't Hoen samen met Fenna en Kyana van 'OBS Het Startblok' een bloemenkrans bij het monument.

Tot slot sprak de heer Sprong namens de Nederlands Hervormde Kerk. Hij vond het een goede zaak, dat er jaarlijks wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de overige Nederlandse missies. "Het blijkt immers, dat de mensheid nog niets heeft geleerd", sprak Sprong. "Nog steeds woeden er oorlogen en zijn er mensen op de vlucht. We hebben geen respect voor elkaar en elkaars geloof. Als we allemaal God zouden liefhebben boven alles en onze naasten meer liefhebben dan onszelf, dan kunnen we wandelen in het licht van God. Als iedereen dat nu eens zou doen. Maar zelfs dan moeten we blijven gedenken en blijven leren over liefde, verdraagzaamheid en hoe met elkaar om te gaan".

De herdenking werd afgesloten met een zelfgemaakt gedicht van Gabriëlle Kievit en het zingen van het Wilhelmus.