Afbeelding
Foto: pr

Een gebed uit de diepten

'Een gebed uit de diepten' is een verklaring van Psalm 130 door Maarten Luther. Het is opnieuw uit het Duits vertaald door N.A. Eikelenboom. Deze uitgave verscheen bij Den Hertog onder ISBN nummer 9. 789.033.126.710 en kost € 11. 50.

Luther schreef deze verklaring in het jaar 1533, een veelbewogen tijd. Luther zag overal gevaren, vooral het verzet tegen de leer van vrije genade, zonder de werken van de wet.

Daarom is de kern van zijn verklaring van deze psalm: de rechtvaardiging van de zondaar door het geloof.

De plaats die Luther aan het geloof toekent, is bijzonder groot. Ter illustratie zijn commentaar bij Ps. 130:7:

'Wij moeten niet richten en oordelen naar ons gevoel en onze gewaarwording, evenmin naar de aanvechting waarin we verkeren, maar het Woord van God volgen, daaraan geloof schenken en met zekerheid weten dat hetgeen het Woord ons leert, voorzeker wáár is. Dat moet gelóófd, en niet ervaren worden. Geloven is immers niet ervaren, hoewel we vaak dat we geloven ook ervaren. Toch moet het geloof vóór de ervaring gaan.'

In deze psalm legt Luther vooral de nadruk op de vergeving der zonden, op Gods genadige beloften en op de gerechtigheid uit het geloof.

Maar dat heerlijke uitzicht hierop is er alleen door het Middelaarswerk van Jezus Christus. Hij alleen heeft het heil en de zaligheid verworven en daarom is er hoop op Gods ontferming.

We mogen 'Gebed uit de diepten' met recht een praktische, bevindelijke uitleg van een van de bekendste psalmen uit de Bijbel noemen.

Luther behandelt psalm 130 vers voor vers. De psalm zelf is al zo rijk van inhoud, maar de verklaring van Luther geeft hieraan nog een extra dimensie. De moeite waard om aan te schaffen, te lezen en te herlezen.

Christus ons alles

Voor me ligt een fraai uitgevoerde heruitgave van het boek: 'Christus ons alles' van Robert Murray Mc Cheyne. Dit boekje is opnieuw uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom.

Er is zijn wezenlijk zaken veranderd, maar de oude uitgave uit 1986 verschilt op sommige punten wel van deze herziening. Ook zijn er andere gedichten/liederen opgenomen. Deze uitgave is ook met een harde kaft uitgevoerd. Onder ISBN nummer 9. 789.033. 126.260 is het uitgegeven bij Den Hertog en kost € 12,50.

Robert Murray Mc Cheyne is nog geen 30 jaar oud geworden, maar heeft ons veel nagelaten, zodat hij nog spreekt nadat hij gestorven is (1813-1843). Als hulpprediker is hij begonnen en was tot aan zijn overlijden als predikant verbonden aan de St. Peters Church in Dundee.

Voor het eerst verschenen de preken in deze bundel in 1860 te Londen onder de titel: Revival Truth. Het gaat dus om 'waarheid ter opwekking'. Kenmerkend voor deze en andere preken is de grote liefde tot Christus en zijn doortrokken van een sterke bewogenheid ten aanzien van de hoorders (c.q. lezers). Ze zijn ook gunnend en tegelijkertijd duidelijk onderscheidend. Het is de wens van de hertaler dat deze uitgave haar weg zal vinden en een zegen mag achterlaten.

De onderwerpen die behandeld worden in deze acht preken zijn de volgende:

Het paleis van de satan
De blijde verzekerdheid
Met Christus
De bloesemknop van de hemel
Bijna een christen
Christus wenende over Jeruzalem
De troost van de ware gelovigen
Het bruiloftsfeest

Mc Cheyne eindigt zijn preek over 'bijna een christen' als volgt:

O, wees niet tevreden met half werk! Wees niet traag in het zoeken van bekerende genade! Er is hoop voor ieder van u. Ik wenste wel van God, dat niet alleen u, maar allen die mij vandaag horen, én bijna, én geheel zouden zijn als Paulus, uitgenomen zijn banden.

Haast u, zondaar, haast u. Nog is er genâ. De toorn komt ras, vlucht, aarzel niet!

Gij liet door heerszucht ons vertreden

Nu, 70 jaar na de bevrijding, zijn er niet zoveel mensen meer, die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Een van hen, die dat nog wel beleefd heeft is Willem Droogers. Hij was 17 jaar toen de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940 uitbrak. Bewust heeft hij vijf jaar van onderdrukking en verzet meegemaakt. Zowel als evacué, als jong onderwijzer en als onderduiker. De heer Droogers, voor Flakkee en zeker voor Sommelsdijk geen onbekende, vertelt in dit boek over zijn herinneringen. Het is een levendige impressie geworden van het dagelijks leven in de oorlog, opgetekend door een oor- en ooggetuige.

W. Droogers (1923) is onderwijzer geweest in Zeist, Sommelsdijk, en daarna in Geldermalsen, waar hij bijna twintig jaar hoofd van de Rehobothschool was. In Middelharnis en in Tricht-Geldermalsen was hij ambtsdrager in de Gereformeerde Gemeente.

Het is een keurige uitgave geworden, onder de veelzeggende titel: 'Gij liet door heerszucht ons vertreden'. Het boek kost €14,90 en verscheen onder het ISBN nummer: 9.789.033.126.796.

Wanneer ik teveel zou citeren, kan dat een belemmering zijn om het boekje zelf aan te schaffen. Vandaar alleen een opsomming van de hoofdstukken en een citaat uit het ten geleide door ds. G.J. van Aalst. Schaf het aan voor onze jeugd, die wel heel ver van de oorlog afstaan, maar waar het nuttig en nodig voor is om lessen te trekken van uit die tijd. Neem en lees.

Voorspel op de oorlog
'Het is oorlog'
Maatregelen met gevolgen
Onderwijzer te Zeist
Een Joods gezin ondergedoken
Kerkelijke verwikkelingen
Razzia in Amersfoort
De Hongerwinter
De bevrijding en daarna
Nawoord

Als bijlage een gedicht met als titel 'Herdenken' en een verhaal 'in de Hongerwinter'.

Deze uitgave is het waard om onze kinderen te hand te stellen en door jong en oud gelezen te worden. De Heere gebiede er Zijn Zegen over! De Heere verhore om Immanuël het gebed in de ouderdom voor onze geliefde meester Droogers: 'Daarom, terwijl de ouderdom en grijsheid daar is, verlaat mij niet, o God, totdat ik dit geslacht verkondige Uw arm, allen nakomelingen Uw macht'(Psalm 71:18).

Afbeelding
Afbeelding