De bijeenkomst van de themagroep op een archieffoto van Wim van Vossen Fotografie
De bijeenkomst van de themagroep op een archieffoto van Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Themagroep presenteert aanbevelingen over langer zelfstandig blijven wonen

Vervolg van voorpagina

Informatie

De veranderingen in onze samenleving vragen om die insteek. Het rijk heeft veel zorgtaken bij de gemeente gelegd en van de lokale overheid en de zorginstellingen wordt maatwerk verwacht. Dat roept de vraag op of burgers op de hoogte zijn van alle recente veranderingen? Kunnen zij gemakkelijk informatie inwinnen? Hoe speelt de gemeente in op allerlei belangrijke aspecten? Met de wetenschap dat in grote delen van het eiland internetverbindingen problemen opleveren en de snelheid van het net ver onder de door de minister gestelde richtlijn ligt. En zou het te overwegen zijn in het traject Sociaal Domein een eilandelijke ombudsman aan te stellen, vroeg Kleingeld.

Reacties

Wethouder De Jong gaf aan dat de gemeente de aanbevelingen van de themagroep zal bestuderen en daar over enkele weken een reactie op zal geven. Dat geldt ook voor de vragen die in het 10-punten dossier zijn gesteld. Hij beaamde dat de gemeente het voor de burger gemakkelijk dient te maken om antwoorden te vinden en te verkrijgen op door hem of haar gestelde vragen. De Jong wees op de veranderde rol van de gemeente. Wij zijn met die insteek actief aan het werk. Het is duidelijk dat burgers een eigen verantwoordelijkheid hebben. De gemeente functioneert daar waar mensen het niet meer zelfstandig kunnen bolwerken en niet meer in hun netwerk oplossingen kunnen verkrijgen voor gesignaleerde knelpunten. Daar biedt de gemeente dan maatwerk. Kijkend naar de individuele behoeften van de betreffende burger.

Gezamenlijk

Als gemeente kunnen wij niet meer alle collectieve voorzieningen invullen. De problematiek van het snelle tempo van vergrijzing van onze inwoners enerzijds en het beperkte budget anderzijds, maken dat onmogelijk. Gezamenlijk, gemeente en de direct bij dit onderwerp betrokken andere partijen en instellingen, dienen wij deze opdracht aan te pakken. Met de woningcorporaties hebben wij regelmatig contact om ook vanuit die belangrijke hoek te vernemen waaraan behoefte bestaat. Duidelijk is dat het levensloopbestendig ontwikkelen in de ontwerpfase aantrekkelijker is dan dat achteraf aanpassingen moeten worden verricht.

Glasvezelkabel

Op de vraag over de minder goede internetverbindingen zei de wethouder dat de gemeente dit vraagstuk zorgvuldig bekijkt. Het gaat hier om een zaak van gemeente en bedrijven. Wij denken na over wat het ons waard is om een integrale glasvezelkabelvoorziening te kunnen realiseren. Voor buitengebieden blijft er, ook dan nog, een probleem. Investeringen zijn daar zeer hoog in verhouding tot het aantal aansluitingen. Tenslotte de eerste reactie op de suggestie van een eilandelijke ombudsman voor het Sociaal Domein. Op allerlei terreinen zijn er al regelingen. Politieke partijen hebben de vraagstukken op hun agenda gezet. In de stadsregio Rotterdam wordt nagedacht over een ombudsman voor de jeugd. Daarnaast zijn er vertrouwenspersonen, zegt de portefeuillehouder. Een concreet antwoord is nu niet te geven.

Vervolgstappen

De Jong was ingenomen met de mededeling dat de themagroep Rabobank Het Haringvliet haar werkzaamheden voortzet en zich ook op andere thema's zal richten. Zoals support vanuit de Bank om het mogelijk te maken lokale coöperaties te formeren die zich inhoudelijk met het thema Langer zelfstandig thuis blijven wonen, willen gaan bezighouden. Als eilanders over dit onderwerp verder willen praten en initiatieven/vervolgstappen willen zetten, dan is bankadviseur Jan Verhage (j.a.verhage@hhv.rabobank) graag bereid daarbij een nader te bepalen rol te vervullen.