Het begin van het defilé op 4 mei in Ouddorp.
Het begin van het defilé op 4 mei in Ouddorp. Foto: Jaap Ruizeveld

Stilstaan bij hen die onze bevrijding niet hebben meegemaakt

OUDDORP - "Juist op de avond van de 4e mei moeten wij ons bewust zijn wat vrijheid nu werkelijk inhoudt. Alleen roepen: 'Dat nooit meer' is een cliché zonder betekenis. Vrijheid is niet van zelfsprekend. Het is niet gewoon. Je moet je er voor inzetten. Je inleven in een ander. Niemand buitensluiten. Elkaar respecteren. Dat alles hoort er ook bij". Woorden van Pau Heerschap tijdens de herdenkingsdienst in Zalencentrum Dorpstienden. Een bijeenkomst waarvoor overweldigende belangstelling bestond.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Speciale gasten waren deze avond de nabestaanden/familieleden Van der Klooster, Meijer en Van Belzen van de drie, door een bomexplosie op de visserskotter OD 1 op 6 april 2005 omgekomen opvarenden, alsmede de US-Army oorlogsveteraan Bill Knapp (elders in deze krant vindt u een interview met hem). Raadslid Jaap-Willem Eijkenduijn hield bij het Ouddorpse monument - namens het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee - een herdenkingstoespraak. "Samen herdenken wij alle slachtoffers", stelde het raadslid. " Militairen en burgers die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en zij die hun leven verloren in voormalig Nederlands - Indië en in andere oorlogssituaties en vredesmissies. Wij voelen ons één met hen die verdriet hebben om hun geliefden en bekenden. Wij staan stil bij degenen die de bevrijding niet hebben meegemaakt. Onze vrijheid heeft een hoge prijs gekend".

Impact

"Het is belangrijk om één keer per jaar het vizier te richten op de enorme impact die oorlogen en conflicten teweeg hebben gebracht en daarbij ook de huidige dreigingen te betrekken. Het is het waard om voor het behoud van vrijheid te werken en te strijden". Ook Eijkenduijn schonk aandacht aan de ramp met de OD 1, nu tien jaar geleden. Hij was blij dat veel meisjes en jongens de plechtigheid bijwoonden. "Jullie zijn de generatie van de toekomst en om nu hier te zijn is dat van grote betekenis en waarde. Daarvoor past respect". Hij sprak zijn waardering uit voor de plek die leerlingen van de beide basisscholen Koningin Beatrix en de Westhoek steeds bij de ceremonie innemen door deel te nemen aan het landelijk project 'Adopteer een monument'. "Op die manier geven jullie de vrijheid door met verhalen die er bij horen", zei het raadslid.

Eerbetoon

Zowel in de toespraak van Pau Heerschap in het Zalencentrum als in de rede van Jaap-Willem Eijkenduijn bij het monument, werden hartelijke begroetingswoorden gesproken tot de US-Army veteraan Bill Knapp." It's very special to meet you her on this memorial day in Ouddorp". Pau Heerschap stelde de vraag die bij meerdere Nederlanders, nu na 70 jaar, speelt. Heeft het nog zin dit feit te herdenken? Een volmondig 'ja' was het directe antwoord. Het is een eerbetoon aan onze strijders. Een bewustzijn van het feit dat alleen al in ons land 80 procent van de 150.000 weggevoerde Joden de Tweede Wereldoorlog niet heeft overleefd. Met enkele citaten uit het dagboek van Anne Frank werd de herdenkingsdienst afgesloten. Brassband Concordia vertolkte passende muziekwerken. Daarna volgde de stille tocht naar het monument, het signaal Taptoe door E. Akershoek, de twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus, opnieuw door Brassband Concordia. Aansluitend waren er diverse kransleggingen en het defilé.