Bastian de Penning (links) en Mees Vlietland (rechts) lazen de namen van de Dirkslandse oorlogsslachtoffers voor.
Bastian de Penning (links) en Mees Vlietland (rechts) lazen de namen van de Dirkslandse oorlogsslachtoffers voor. Foto: Kees van Rixoort

Dodenherdenking Dirksland in teken van oorlogsslachtoffers uit het dorp

DIRKSLAND – Alleen de merels waren te horen. Het was overdonderend stil bij het monument in Dirksland. En dat terwijl er heel veel mensen op de Dodenherdenking in het dorp waren afgekomen. Onder hen ook nabestaanden van oorlogsslachtoffers uit Dirksland: de families Bal, Van Dongen, Knops, Mulder, Thoma, Terpstra, Vijfhuizen, Van der Vlugt en Willemstein. Vier afgevaardigden van deze families onthulden twee herdenkingspanelen bij het monument. De panelen bevatten de namen van de drieëndertig Dirkslandse slachtoffers en van zesentwintig van hen ook een portretfoto.

Tekst en foto's Kees van Rixoort

"Door inspanningen van het 4 mei Comité Dirksland zijn families teruggevonden, zijn er foto's toegestuurd en kon er een tastbare herinnering worden gemaakt. Van sommige mensen konden helaas geen foto's meer worden gevonden. Zij worden herinnerd door hun naam op het paneel", kreeg het massaal opgekomen publiek te horen tijdens de herdenkingsdienst in de oude kerk van Dirksland.

Even later, na een stille tocht naar het monument en twee minuten stilte, onthulden vier nabestaanden de herdenkingspanelen: mevrouw Van der Vlugt-de Bruin, mevrouw Thoma-Melissant, mevrouw Terpstra-Bal en mevrouw Willemstein-Bakhuizen. "Mevrouw Van der Vlugt heeft in de oorlog haar drie broertjes Cornelis, Marinus en Gerardus verloren bij een incident met een explosief op het gors nabij Herkingen. Daarnaast verloor zij haar broer Arie, die was opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Mevrouw Thoma-Melissant verloor haar vader Willem Melissant bij een bombardement in Nordhausen. De vader van mevrouw Terpstra-Bal, Eeuwit Bal, stierf aan de ontberingen in een kamp in Birma. De opa van mevrouw Willemstein-Bakhuizen, Johannis van Prooijen, stierf door onbekende omstandigheden in Krumbach, Duitsland."

Na de onthulling lazen Bastian de Penning en Mees Vlietland de namen van de drieëndertig Dirkslandse oorlogsslachtoffers voor. Beiden hadden de gedichtenwedstrijd gewonnen en mochten ook hun gedicht voordragen, in de kerk en bij het monument. Bastian is een leerling van De Inktvis, Mees van de Prins Maurits.

Emotioneel moment

Namens de gemeente Goeree-Overflakkee legde raadslid en inwoner van Dirksland Peter Keuker een krans bij het monument. Tijdens zijn toespraak noemde hij de onthulling van de herdenkingspanelen een bijzonder moment. "Voor de nabestaanden zal dit een emotioneel moment zijn, maar misschien ook een goed gevoel geven."

Keuker onderstreepte het belang van de betrokkenheid van de jeugd bij de Dodenherdenking. "Misschien hebben jullie wel eens verhalen over de oorlog gehoord van een oude oma of opa, of erover gelezen, op school bijvoorbeeld. Het is van hele grote waarde om in vrijheid te leven. Het is belangrijk dat daar aandacht voor blijft. Jullie zijn de generatie van de toekomst en dat jullie bij de herdenking betrokken blijven, is veel waard."

Volgens het raadslid is blijvende alertheid nodig, want vrijheid is nooit vanzelfsprekend. "Vrijheid, daar moet je dagelijks aan werken, je moet het koesteren. Thomas Jefferson schreef ooit: 'De prijs van vrijheid is eeuwige waakzaamheid. Laat het oog der waakzaamheid zich nooit sluiten.' Onze vrijheid kende een hoge prijs. Vanavond gedenken we degenen die de bevrijding niet hebben meegemaakt", aldus Keuker. "Wij gedenken hier de slachtoffers uit Dirksland, van wie velen sneuvelden in de bloei van hun leven." De onthulde panelen bij het moment getuigen ervan en houden de herinnering levend.

Aan de Dodenherdenking in Dirksland werd medewerking verleend door de koren Excelsior en Sursum Corda, Anton Weenink (orgel en piano), Marije van den Boogert (altsaxofoon), dominee T.T.J. Pleizier en muziekvereniging Amicitia. Kransen en bloemstukken werden gelegd namens de gemeente, de Dorpsraad Dirksland, het 4 mei Comité Dirksland, de Oranjevereniging Dirksland, de Oranjevereniging Herkingen, de Stichting WO2GO, de Veteranen van Flakkee en familieleden van de oorlogsslachtoffers. Tot slot legden kinderen en andere aanwezigen bloemen bij het monument.

<foto's>

De onthulling van de herdenkingspanelen bij het monument in Dirksland.