Historische avond met oorlogsveteranen

OUDDORP - Voor keurslager Floresteijn uit Ouddorp wordt het donderdagavond 7 mei een spannende dag. In het Vredespaleis in Den Haag gaat hij het hoofdgerecht verzorgen voor circa 150 hoge gasten, waaronder ambassadeurs, oorlogsveteranen, rechters van het Internationale Hof van Justitie, Leden van de Tweede Kamer, generaals van de Krijgsmacht, de adjudant-generaal van de Koning, Luitenant-generaal Hans van der Louw en bestuursvoorzitters van multinationale ondernemingen.

Floresteijn is door de Ouddorper Bram Bom gevraagd een culinaire bijdrage te leveren voor de ontvangst en bijeenkomst in het Vredespaleis. Bom is bestuursvoorzitter van de Stichting Nederland-Amerika en in die hoedanigheid organisator van deze historische avond. De hele avond staat in het teken van de Nationale Viering 70 Jaar Vrijheid. De hoge gasten worden muzikaal verwelkomd door het Korps Tamboers en Pijpers van de Mariniers.

Op 2 mei komen honderden 90+ veteranen uit Amerika, Canada en Engeland naar Nederland om voor de laatste keer aanwezig te zijn bij de herdenkingen en plechtigheden in het kader van de Nationale Viering 70 Jaar Vrijheid. Het zijn de sterksten die de oorlog hebben overleefd en nog in een goede gezondheid verkeren. Ze willen nog een keer het graf bezoeken van hun gesneuvelde strijdmakker en naar de steden en dorpen gaan die zij in 1944 en 1945 hebben bevrijd. De oud-strijders willen met eigen ogen zien hoe Nederland uit het diepe dal is gekomen en welke impact de wederopbouw heeft gegeven. Alleen al uit Canada komen meer dan 200 veteranen naar Nederland. Uit Engeland komen 160 oorlogsveteranen met Londense taxi's. In het hele land vinden bevrijdingsfestivals plaats met o.a. optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid: Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en Mainstreet. Alle Bevrijdingsfestivals zijn gratis toegankelijk. Op 5 mei delen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners van de Huizen van Verzet in Amsterdam hun verhalen. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. De Nationale Viering 70 Jaar Vrijheid wordt samen met onze bevrijders afgesloten in het Vredespaleis.