Eindelijk eens een mooie zomer?

Met al een paar heerlijke voorzomers getinte dagen achter de kiezen zijn de verwachtingen omtrent de komende zomer natuurlijk tamelijk hoog gespannen. Men verwacht er dan kennelijk nogal wat van. Een min of meer mooi voorjaar zegt eigenlijk niets over de daaropvolgende zomer. Zo waren de maanden april 2007 en mei 2008 grandioos met ontzettend veel zon, bijzonder hoge temperaturen en het duo was ook nog eens kurkdroog, maar de hoofdzomer liet het eigenlijk afweten in beide jaren. Het omgekeerde was het geval in 1983 toen we na een belabberd voorjaar een uitstekende hoogzomer kregen op de eilanden met in de maand juli op sommige stekken geen druppel regen in de regenmeter. Op 11 juli werd het rond 32 graden (schaduw) in onze zuidwestelijke contreien.

Tegenwoordig is het bijzonder moeilijk om eens een stabiele zomer op het pleit te krijgen. Het mooie weer is er zeker, maar binnen enkele dagen explodeert het kwik dan vaak naar 33 of 35 graden, waarna zich onmiddellijk weer een onstabiele fase aandient met buien. De echte warmte of hitte beperkt(e) zich tot maximaal drie of vier weken (juli 2006 of augustus 2003 die zinderend waren). De laatste echt stabiele en mooie zomer dateert alweer uit 1995. Toen was het nog mogelijk dat een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ langere tijd voor fraai weer kon zorgen in de Lage Landen.

Waarschijnlijk krijgen we dit seizoen een iets bovengemiddelde zomer (qua temperatuur en zon). Gezien de nabije weerhistorie zouden we qua neerslag ook weer aan de relatief hoge kant zitten. De tijden van echte koude zomers zoals in de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw, lijken definitief voorbij. Er zit nu eenmaal meer warmte in de atmosfeer opgesloten en dat blijft ook zo.

De malse 'meiregens' van de afgelopen dagen zijn zeer welkom geweest voor de levende natuur. Na een best aardige vrijdag en zaterdag is er op zondag nog een flinke regenkans waarbij de temperatuur weer in de lift gaat richting 16-17 graden. Het blijft dus uiterst groeizaam weer in Zuidwest-Nederland. Ook in de nieuwe week blijft het met temperaturen soms tot rond 20 graden zeer zacht voor begin mei. De buienkans blijft ook dan nog wel aanwezig op een aantal dagen. Van droogte is geen sprake meer.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.