Het programmaboekje.
Het programmaboekje. Foto: Adri van der Laan

Ouddorp 'op de kaart ' met gedicht van Zita Lokker

OUDDORP - Ze schrijft zo goed als nooit gedichten, maar haar inzending voor het programmaboekje 'Nationale Viering 70 Jaar Vrijheid', een uitgave van de Stichting Nederland-Amerika, wekt bij lezers in heel het land nu al bewondering af voor de 9-jarige Zita Lokker uit Ouddorp.

Haar gedicht is van verrassende eenvoud, puur en ontwapend, en levert volgens kenners een belangrijke bijdrage aan het adagium bezinning, herdenken, herinneren en doorgeven. Ze had op basisschool 'De Westhoek' al veel geleerd over oorlog en vrede. Daar moest het gedicht over gaan. Telkens stelde ze zichzelf de vraag: waarom, waarom moest dit gebeuren?" Ze zette een aantal kernwoorden op een rijtje en daaruit werd onderstaand gedicht 'geboren'.

Bovenstaand gedicht is met nog andere verhalen afgedrukt in het 44 pagina's tellende Programmaboekje 'Nationale Viering 70 Jaar Vrijheid' en is nu al een veelgevraagd collectors item. Ook het gedicht van Isa Hamelinck (14) uit het Zeeuwse Koudekerke is erin opgenomen. De leerlinge van CSW Van de Perre won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei die in poppodium De Spot in Middelburg werd gehouden. Uit de bijna 200 inzendingen werd het gedicht van Isa Hamelinck gekozen. Ze zal haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.

In het programmaboekje staat verder een gedetailleerd verhaal over het bombardement op Rotterdam, een romanfragment uit het in mei 2016 te verschijnen boek 'De IJzeren Man van A.F.Th. van der Heijden, het indrukwekkende artikel 'Goed in de oorlog', een spannend relaas van de oorlogsveteraan George Koskimaki van de Amerikaanse 101ste Airborne Division en een interview met Haim Divon, ambassadeur van Israel. Het 'collectors item' is gratis verkrijgbaar bij boekhandel Bruna in Ouddorp.