Een sloopbedrijf is bezig met het bouwklaar maken van het perceel. Foto: Henk Frings
Een sloopbedrijf is bezig met het bouwklaar maken van het perceel. Foto: Henk Frings Foto: Henk Frings

Buren vrezen schaduw en wateroverlast

DEN HAAG/NIEUWE-TONGE - De bewoners van de Burgemeester Overdorpstraat in Nieuwe-Tonge geloven niets van de belofte van de gemeente dat zij er door het woningbouwproject aan de Dominee Van Baerlestraat alleen maar op vooruit gaan, bleek woensdag tijdens een spoedzaak in Den Haag.

Een achttal bewoners van de Overdorpstraat, waaronder Arie Nelemans, hoopt dat de Raad van State in ieder geval het woningbouwproject in de ijskast zet totdat later dit jaar de bodemzaak is behandeld. De gemeente Goeree-Overflakkee en Woongoed GO willen vooruit en hopen dat de Raad het bestemmingsplan ongemoeid laat. Woningbouwvereniging GO wil begin juli een begin maken met de bouw van 41 nieuwe woningen in de Van Baerlestraat. De oude rijwoningen zijn al gesloopt. Het grote verschil met de oude woningen is dat de nieuwe rijwoningblokken allen met de kopse kant naar de achtertuinen van de Overdorpstraatbewoners worden gebouwd. "Ik krijg nu pal achter mijn tuin een kopse gevel terwijl de oude woningen op minstens 12 meter van mijn achtertuin stonden. Bovendien worden de nieuwe woningen hoger dan de oude en dat levert meer schaduw op," zei Els Verpoort, één van de bewoonsters van de Overdorpstraat.

Meer ruimte

De gemeentewoordvoerder en de raadsvrouw van Woongoed GO benadrukten dat er juist meer ruimte en doorkijken ontstaan door de rijwoningen te draaien. Vroeger lagen de rijwoningen over de volle lengte langs de Van Baerlestraat en straks liggen er verspreid liggende woonblokken met vier á vijf woningen haaks op de Van Baerlestraat. Zo gaat Arie Nelemans er volgens Woongoed Go alleen maar op vooruit, omdat het nieuwe rijwoningenblok niet achter zijn achtertuin komt.

Volgens Nelemans komt het blok direct achter de tuin van zijn buurman en heeft hij er evengoed last van doordat hij minder zon in de tuin krijgt. Verder vreest Nelemans wateroverlast als de nieuwe woningen tot pal op de erfgrens worden gebouw. Want daar loopt ook een regenwaterriool. "We hebben de bouw zo gepland dat het riool ongemoeid blijft. Mocht het riool toch beschadigd raken, dan zullen we dat zeker herstellen," aldus de gemeentewoordvoerder.

De Raad van State gaat uitzoeken of de bouw van de woningen al dan niet moet wachten totdat hij later dit jaar definitief uitspraak in het conflict doet. Spoeduitspraak volgt binnen enkele weken.