Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Aan u geschreven

In de serie 'Aan u geschreven' verschenen bij De Banier een tweetal uitgaven:
'De brief aan de Hebreeën' door Ds. W. Pieters: ISBN nummer 9.7894.62.78.2044 en de eerste en tweede brief van Petrus door ds. P. Molenaar: ISBN nummer 9.789.033.615.580. Deze deeltjes kosten per stuk € 14,95.

De twee brieven van de apostel Petrus hebben ook een bijzondere betekenis voor christenen in onze tijd. De kerk is marginaal geworden. In de eerste brief schrijft Petrus aan de vreemdelingen, die in de verstrooiing zijn. Verschillende keren gebruikt hij het voorbeeld van de woestijnreis van het volk Israël. De vervolgde christenen worden door hem bemoedigd. De tweede brief schreef hij waarschijnlijk kort voor zijn sterven en mag beschouwd worden als zijn geestelijk testament. Hij wijst op de vastheid en zekerheid van het Woord van God. Daarom moet de gemeente dichtbij het woord leven zich waardig voorbereiden op de wederkomst van de Heere Jezus op de wolken des hemels.
Een greep uit de hoofdstukken: Paastroost, Houd moed!, wees heilig! De levende Steen, Teken en zegel van de Doop, Crisistijd, Pastoraat, Roeping en verkiezing, De rechtvaardige Lot, enz.
Ds. Molenaar te Lunteren is emeritus predikant binnen de PKN; tot 2010 was hij predikant te Dordrecht. In zijn nawoord schrijft hij het volgende. 'We zijn de Heere dankbaar dat we ons in deze brieven wat mochten verdiepen en dit boek mochten voltooien. Het is goed om een en ander te bespreken in kring- of verenigingsverband en ook in het gezin. Zo krijgt 'Aan u geschreven' echt inhoud. De Heere geve ons allen maar veel onderzoek van het Woord Gods, een Bron die onuitputtelijk is. We zijn dankbaar dat we enkele pennenstreken van de brieven van Petrus mochten doorgeven en dat dit boek met veel zorg is uit uitgegeven. De Heere zegene het onderwijs!'
Elke hoofdstuk eindigt met een aantal gespreksvragen, zodat het gelezene persoonlijk of in verenigingsverband besproken kan worden. Neem en Lees.

Ds. Pieters behandelt de brief aan de Hebreeën. Met als uitgangspunt: open toegang tot Gods genadetroon. Het boek begint met een inleiding op de brief. Wie de uiteindelijke schrijver is komen we niet direct te weten. Uiteindelijk is de Heilige Geest de Schrijver. In deze 'preek' wisselen twee zaken elkaar steeds af: de verkondiging van de Persoon en het werk van Christus; de waarschuwing om niet afvallig te worden en de aansporing om bij Christus te blijven.
Een korte samenvatting per hoofdstuk.
Hoofdstuk 1: De alles overtreffende glorie van onze Zaligmaker. Hij wordt vergeleken met de engelen en blijkt ze ver te overtreffen.
Hoofdstuk 2: Waarschuwing om de woorden van de hemelse Zaligmaker niet in de wind te slaan.
Hoofdstuk 3: Vol met waarschuwingen aan de hand van Psalm 95.
Hoofdstuk 4: Ook positieve lessen uit deze Psalm. Hogepriester en wat we bij de troon der genade kunnen vinden.
Hoofdstuk 5: Werk van Christus als Hogepriester en later een vermaning.
Hoofdstuk 6: Niet af wijken van de waarheid.
Hoofdstuk 7 – 10: de kern van de brief.
Hoofdstuk 8: Uitnemende heerlijkheid van Christus n.a.v. psalm 110.
Hoofdstuk 9: Nieuwe verbond dat de Heere met ons opricht.
Hoofdstuk 10: Oudtestamentische tijdelijke priesterdienst in vergelijking met de eeuwige Priesterdienst van Christus.
Hoofdstuk 11: De grote waarde van het priesterlijke werk van Jezus Christus.
Hoofdstuk 12: De galerij van geloofshelden.
Hoofdstuk 13: Opvoedkundige maatregelen van God: vervolging en lijden niet verkeerd uitleggen.
Hoofdstuk 14: Laat ons zien dat Christus altijd Dezelfde is in trouw en genade. Ook worden we opgeroepen tot een christelijke levenswandel.
In 36 hoofdstukken gaat ds. Pieters vers voor vers met ons door dit Bijbelboek. Ook hier wordt elk hoofdstuk afgesloten met gespreksvragen en een psalm die gezongen kan worden.
Ds. W. Pieters is predikant van de hersteld hervormde gemeente te Garderen. Eerder verscheen van hem bij De Banier: Mede levend gemaakt. De brief aan Efeze. Waardevolle uitgaven, die naast de Bijbel ons tot steun zijn bij de bestudering van Gods Woord.

Afbeelding