De overwonnenen, v.l.n.r. Leutnant Schaf, Obergefreiter Jakob von den Polder', Hauptmann van den Suppe von Kampfenholz en geheel rechts Soldat Liegenie.
De overwonnenen, v.l.n.r. Leutnant Schaf, Obergefreiter Jakob von den Polder', Hauptmann van den Suppe von Kampfenholz en geheel rechts Soldat Liegenie. Foto: Archief

Suggestief bevrijdingsfeest in Sommelsdijk

van onze correspondent te velde

Dinsdagmorgen 5 mei is de bevolking van Sommelsdijk tot haar uitbundige vreugde getuige geweest van de capitulatie van de Duitse bezetting van hun dorp. De gevangen genomen Duitsers, onder wie Hauptman Heinrich von der Suppe, dachten dat ze, daartoe gedwongen door de B.S., het schavot moesten beklimmen maar het plankier waarop ze tegenover de geallieerde Opperbevelhebber moest plaats nemen was slechts opgericht om hen den volke te vertonen. Toen tegen hen geen lijfelijk geweld werd gebruik zakte de angst die ze tevoren doorgemaakt hadden.

Elk schot dat de komst van de geallieeerde gevechtseenheid aankondigde had een aanslag gepleegd op het moreel van de ingesloten Duitsers aan wie ook van de zijde van het publiek het nodige werd toegevoegd. Tevergeefs trachtte een aantal Duitsers in een jeep te vluchten maar de tang die de geallieerden om hun hoofdkwartier hadden gelegd bleek goed gesloten. Obergefreiter Koos von den Polder klampte zich bij elk schot nog aan het hekwerk vast en aan een passerende Hauptman gaf hij zijn voorgevoel te kennen dat de Duitse versterking in een hinderlaag gevallen moest zijn. "Alles geht dr' an..." kermde hij met grote schrikogen.

De motorordonnans die op een legermachien commander in Chief, mr John Lodder naar de verschillende gevechtspunten vervoerde werd op de Voorstraat luid toegejuicht. Even dreigde de te stagneren toen de generaal Joh. Fish dringend contact moest hebben met John Lodder die opdat moment even buiten bereik was. Dringend verzocht general Fish uit te zien naar John Lodder op his stoomfiets... Dreigend rukten de drie gevechtswagens met steun van de infanterie en de Binnenlandse Strijdkrachten vanaf verschillende punten naar de Voorstraat op. Op de Wurft werd de jeep met de vluchtende Duitsers door de Amerikanen bijna klemgereden maar nog gelukte het de bestuurder te ontkomen, maar niet voor lang!

Hevige inslagen waren te horen, constant knetterden pistoolmitrailleurs en toen de overmacht duidelijk te groot bleek hesen de moffen een witte vlag ten teken van de algehele overgave. Het uur der vergelding had geslagen maar de Sommelsdijkers bleken na de capitulatie de gevraagde verzoening te accepteren. Eerst echter diende ten overstaan van general Joh. Fish de Acte van overgave te worden ondertekend. Van hem kreeg Sommelsdijks bevolking te horen dat de Duitse macht definitief in de pan was geheckt. Na die mededeling werd burgemeester Van Es verwelkomd, dhr. Van Es weigerde evenwel de uitgestoken hand van de verslagen Duitse Hauptmann. Ook de pen van de duitsers werd niet gebruikt... "we have onze eigen spulle......" beet John Fish hen toe.
De acte van volstrekte en onvoorwaardelijke overgave bevatte een groot aantal bepalingen o.a. de ontwapening van de Duitse Wehrmacht door de mannen van de B.S., vrijlating van alle politieke gevangenen, het verbod voedselvoorraden van de burgerbevolking te vorderen en het stopzetten van vernielingen en vernietigingen. Nadat de nodige formaliteiten waren uitgewisseld ging de groep gezamenlijk aan de erwtensoep uit de centrale keuken. Weer richtte Obergefreiter Von den Folder de aandacht op zich. Toen hij zijn bord leeg gegeten had probeerde hij een list: "So jetzt fahr' ich wieder nach der Heimat…" zei hij onschuldig. De achter hem gereedstaande B.S. man had duidelijk andere plannen met hem. In een open wagen werd hij, al protesterend weggevoerd. Voor de rest van de dag was het feest in Sommelsdijk.