Luchtfoto van bedrijventerrein Spuikolk in Dirksland. Foto: Hans Villerius
Luchtfoto van bedrijventerrein Spuikolk in Dirksland. Foto: Hans Villerius Foto:

Brandbrief ondernemers over 'wanbeleid' Spuikolk

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Ondernemersvereniging Spuikolk in Dirksland verlangt in een brandbrief aan het college en de gemeenteraad een Plan van Aanpak voor het genoemde gebied. Dit inmiddels na jarenlang wanbeleid vanuit de voormalige gemeente Dirksland en sinds 2013 de gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Een gemeentebestuur die, zo stelt de ondernemersvereniging, haar aansprakelijkheid niet wil nemen. Bij de brief aan de gemeente die was opgenomen op de lijst van Ingekomen stukken voor de raadsvergadering van donderdagavond was "om het geheugen op te frissen" een groot aantal artikelen uit lokale media gevoegd. De ondernemersvereniging geeft aan het document ook naar de Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland te zenden.

Langlopende affaire

In een aantal statements uit de ondernemersvereniging haar ongenoegen over de gang van zaken. Een affaire die loopt vanaf 1993 toen de gemeente actie ondernam om het bedrijventerrein te transformeren tot woningbouwlocatie. De gemeente zou van het Waterschap slecht onderhouden wegen hebben overgenomen, maar daar vervolgens geen verbeteringen hebben gerealiseerd. De ondernemersvereniging somt vervolgens op dat er grond zou zijn aangekocht om bedrijven op de Spuikolk te verhuizen naar het bedrijventerrein bij de Watertoren. Deze gronden zouden inmiddels verkocht zijn aan een projectontwikkelaar. Aan het eind van de brief constateert de ondernemersvereniging dat er nu in de Spuikolk half afgebrande gebouwen staan aan slechte wegen.

In cassatie

Zoals onze krant eerder meldde, heeft de gemeente besloten om bij de Hoge Raad in cassatie de uitspraak aan te vechten die het Gerechtshof in Den Haag deed in de zaak van de Eylaenden bv. De gemeente zou tekort zijn geschoten in het nakomen van een samenwerkingsovereenkomst, getekend in 2009, om het bedrijventerrein Spuikolk te transformeren tot woningbouwlocatie met 120 woningen.