In ruim 85 procent van de gevallen zijn de hulpdiensten binnen 15 minuten bij het incident. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
In ruim 85 procent van de gevallen zijn de hulpdiensten binnen 15 minuten bij het incident. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto: Archief Eilanden-Nieuws

Betere aanrijtijden van brandweer en ambulance in 2014

GOEREE-OVERFLAKKEE – In jaarverslagen (2014) van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en begeleidende documenten geeft het college van b. en w. aan de gemeenteraad inzicht in aanrijtijden van ambulances en brandweer. De scores zijn beter dan een jaar eerder.

Door Jaap Ruizeveld

Uit de cijfers blijkt dat - voor wat de gemeente Goeree-Overflakkee betreft – er een score wordt bereikt van 85.7 % als het gaat om aanrijtijd na melding binnen de 15 minuten. Bij 16 minuten is het percentage 89.2 en binnen 17 minuten 93.6. Deze cijfers zijn beter dan in het jaar 2013, toen percentages van 83 tot 90.2 werden geregistreerd. De fracties van VKGO en SGP hebben het college aanvullend gevraagd om de cijfers per kern aan te leveren.

Direct richting incident

In de verslagen staat dat sinds dit jaar het mogelijk is om bij overschrijding van de opkomsttijd van het voertuig duidelijk te maken of het voertuig was gealarmeerd voor een levensreddende taak of dat er sprake was van een ondersteunende rol bij het bestrijden van het incident. Ook wordt gewezen op het feit dat vanaf de zomer van 2014 er een extra verbetermaatregel is ingevoerd met de methodiek Directe Inzet Ambulance. Dit houdt in dat een ambulance al opdracht krijgt om in de richting van het incident te rijden op het moment dat de meeste basale informatie bekend is. Dan gaat het om de locatie-aanduiding, de naam van de patiënt en het telefoonnummer van de melder van het voorval.