De twee eerste exemplaren van het boek waren voor twee kleinzonen van Peter Visser.
De twee eerste exemplaren van het boek waren voor twee kleinzonen van Peter Visser. Foto: Adri van der Laan

Openbaring van Johannes: geen oordeelsboek maar juist een boek van de hoop

MIDDELHARNIS – Met enige trots kon Peter Visser zaterdag aan een groep vrienden en speciale genodigden zijn pas geschreven boek presenteren. Openbaring van Johannes. Als niet-theoloog heeft hij het boek geschreven, met als doel de lezers te laten delen in dit boek van de hoop.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In de afgelopen tijd is Peter Visser uit Middelharnis druk bezig geweest met het schrijven en afronden van zijn boek Openbaring van Johannes. Hij is dan ook trots dat hij zaterdag in de Exoduskerk het ruim 400 pagina's tellende boek kon presenteren. Twee van zijn kleinzonen ontvingen het eerste exemplaar.

Over het laatste Bijbelboek De Openbaring van Johannes zijn al veel boeken geschreven. Vanuit verschillende kerkelijke achtergronden zijn er uitleggingen en commentaren geschreven over dit intrigerende Bijbelboek. Al naar gelang het denkkader van de schrijvers kreeg het boek verschillende ladingen. Door de eeuwen heen hebben velen de apocalyptische tijd die beschreven wordt toegepast op hun eigen tijd. Niet weinigen konden de antichrist (hoewel niet genoemd in het Bijbelboek) naar aanleiding van de eindtijdvoorspellingen haarfijn aanwijzen. Dit in zowel personen, landen, kerken of politieke systemen. Andere verklaarders trokken de uitleg van het boek in een sterk mystieke sfeer van de geestenwereld. Door deze benaderingen komt en kwam het dan ook veel voor dat het boek Openbaringen mensen angstig maakte. Want uiteindelijk werkte alles toch toe naar het eindoordeel waar de mens rekenschap dient af te leggen van zijn of haar levenswandel hier op aarde.

Geen theoloog

"Ik ben geen theoloog, maar econoom", legt Peter Visser uit als we vragen naar wat zijn boek nog kan toevoegen aan het vele wat al is geschreven over dit Bijbelboek. De lezer hoeft In het boek dan ook geen theologische verhandelingen te verwachten. "Ik heb geprobeerd om er met een frisse blik tegenaan te kijken en toon hierbij aan dat de Openbaring van Johannes zeker geen boek is om de mensen angst aan te jagen. Het is vooral een boek van de hoop voor de christenen. Het boek loopt uiteindelijk uit op de overwinning van Christus en het behoud van Zijn kinderen". Volgens hem heeft Johannes deze visioenen gekregen in een tijd dat de christenen van het eerste uur het binnen het Romeinse Rijk het zeker niet gemakkelijk hadden. "Voor hen is dit boek geschreven om hen te bemoedigen. Een boodschap van hoop aan het eind van de verschrikkingen".

Tijdens de presentatie van het boek legde Visser aan zijn gehoor uit dat hij sinds zijn studententijd al geïntrigeerd is door Openbaring. "Bij ons thuis lag het boek 'En voort wentelen de eeuwen' van J.H. Bavinck. En vooral door dit boek met deze bijzondere titel werd mijn interesse voor Openbaringen gewekt".

Na zijn pensionering heeft Peter Visser Samen met zijn vrouw Annemieke veel gereisd, vooral door de landen van het Midden-Oosten. Hij heeft daar de cultuur van die landen goed op zich in laten werken. Ook kwam hij op het eiland Patmos - het verbanningsoord van Johannes, de schrijver van het Bijbelboek Openbaringen - terecht, waar Johannes de visioenen kreeg die hij in het Bijbelboek beschrijft. "Ik heb in de grot gezeten, de plaats waar volgens de overlevenden Johannes zijn visioenen kreeg". Hij probeerde zich in Johannes te verplaatsen die als Jood – en grootgebracht in de Joodse cultuur – moest beschrijven wat de Geest hem liet zien.

Seniorenbijeenkomsten

Op seniorenbijeenkomsten in de Exoduskerk in Sommelsdijk, waar Visser ouderling is, heeft hij verschillende lezingen gehouden over het Bijbelboek Openbaringen. Hij constateerde dat er veel onwetendheid over het Bijbelboek is en daardoor ook wat afkeer omdat de Openbaringen altijd in verband gebracht wordt met 'het oordeel'.

Visser legt uit dat hij is opgegroeid in een degelijk gereformeerde bondsgezin waarin het boek Openbaringen over het algemeen uitsluitend in verband gebracht werd met straffen en plagen. Later ontdekte hij dat het juist een troostboek is, een boek van hoop. "Geen boek om de mensen bang te maken".

Volgens de schrijver is Openbaringen geschreven aan de christelijke gemeenten in die tijd, maar heeft het zeker ook nu nog zeggingskracht voor de hedendaagse christenen.

Vervolg op het paasfeest

Visser ziet het Bijbelboek als een "vervolg op het paasfeest". "Ik geloof dat God Koning is geworden over Zijn volk. Ons paasfeest heeft een duidelijke relatie met het Joodse Pesachfeest: het oude loslaten en op reis gaan". Zo ziet hij het boek Openbaringen ook. Na de verschrikkingen die er in beschreven worden, als het kwaad de overhand heeft, is er uiteindelijk "de hemelse lofzang". Nadat de dood is overwonnen is er het verlangen naar het eeuwig leven bij God en het Lam.

Volgens Peter Visser wordt er in de kerken te weinig over 'dit perspectief' gesproken terwijl hij het verlangen naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde één van de pijlers van onze hoop noemt. "De andere pijler is de zekerheid dat de overwinning van de hoop is behaald."

Het schrijven van het boek de Openbaring van Johannes heeft hem, als niet-theoloog, grote voldoening gegeven. Door het boek als 'leek' te lezen heeft hij nieuwe inzichten gekregen en die wil hij graag met de lezers delen. Verder heeft hij ontdekt dat de vorm waarin de openbaring wordt verteld, zeer bijzonder is. "Er is sprake van een knappe literaire structuur en compositie".

Het belangrijkste thema uit het boek Openbaringen is volgens Visser de strijd tussen goede (God en Christus) en kwade machten. Satan is hierbij personificatie van het kwaad en die strijd wordt op verschillende niveaus gevoerd: in de mens, in systemen en rechtstreeks tussen God en Satan. Uiteindelijk blijkt uit de Openbaring van Johannes dat het Lam (de Messias) de overwinning heeft behaald en dat het koningschap van God over de wereld is hersteld.

Het boek Openbaring van Johannes is uitgegeven door U2pi b.v. en is in de boekhandel verkrijgbaar. De uitgave telt 411 pagina's en kost € 24,50. ISBN: 978 90 8759 501 2.