Afbeelding
Foto:

Tulpenmania

Gewapend met een forse camera of hippe smartphone trekken Japanners er deze tijd van het jaar op uit. Het doel is de bloeiende kersenbomen vastleggen, daarvoor blijven ze trouwens gewoon in eigen land. In Japan is het een hele happening als de kersenbomen in bloei staan. Het is voor Japanners niet alleen de start van de lente, maar ook het symbool van nieuw leven.

Nuchtere Nederlanders laten het hoofd niet op hol brengen door een bloeiende kersenboom. Daar is wat anders voor nodig: een bloeiend tulpenveld bijvoorbeeld. Afgelopen weekend stond er op een rustig polderweggetje in de buurt van Dirksland een hele rij met auto's. Tussen de gekleurde tulpen liepen een stuk of twintig mensen. Ouders plantten hun kids tussen de tulpen en leggen het tafereel vast met de smartphone. Een jong stelletje maakte een selfie met het tulpenveld op de achtergrond.

Op Facebook verschijnen de resultaten van alle inspanningen. Gehurkt tussen de tulpen is een klassieker, daar komt zowel jong als oud mee weg. Op Facebook postte iemand onder een dergelijke foto de vraag of er geen wc in de buurt was. Dat is dan wel weer een nadeel van gehurkt poseren.

Iets hipper is het om met je rug naar de fotograaf te gaan staan, en peinzend naar de horizon te turen. Een pose voor iedereen die wil uitstralen diepe gedachten te hebben. Het summum is natuurlijk om voor de tulpen in de lucht te springen. Het is trouwens nog een hele kunst om tegelijkertijd te lachen en in de lens te kijken en een elegante sprong te maken. Meestal is er dus een serie sprongen nodig voor een goede foto. Maar dan heb je ook wat om mee thuis te komen.

Echt origineel zijn al die tulpenfoto's allang niet meer. Het is wat mij betreft tijd voor wat nieuws. Wat dacht u van portretten tussen de net gekopte tulpen. Of een 'springfoto' boven een aardappelveld, een 'staarfoto' bij een manshoog maïsveld of gewoon een selfie tussen de Flakkeese schapen. Daar zullen uw Facebookvrienden van opkijken.