Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

250 foto's wekken twintigste eeuw tot leven

Fotoboek verschenen over Ouddorp

OUDDORP - Als het boek 'Ouddorp, veranderingen in de twintigste eeuw' iets leert, dan is het wel dat het Ouddorp van 1900 anders is dan het Ouddorp van nu. In de afgelopen eeuw is de Ouddorpse vissersloot verhuisd naar Stellendam, kwam het toerisme op gang en werd de vuurtoren opgeblazen en opnieuw gebouwd. Het boek met prachtige foto's is een feest van herkenning voor Ouddorpers en een mooi cadeau voor iedere liefhebber van Ouddorp aan Zee.

Door Martijn de Bonte

De koeienwachter, de biggenmarkt en een huisslachting, het is allemaal verleden tijd. Net als de rouwkoets, het tolhuisje waar strandgangers moesten afrekenen en de winkel van Westhoeve Textiel. Andere zaken zijn in al die jaren hetzelfde gebleven. De dorpskerk dateert al van 1348 en wordt nog steeds gebruikt. De cichoreifabriek Ceres aan het Smalle Einde staat er nog steeds en er is subsidie beschikbaar om het monument een nieuwe bestemming te geven.

Portretten

Aren Visser staat naast z'n fiets waaraan een stuk of tien geschoten hazen hangen, z'n geweer hangt nonchalant over de schouder. In het boek staan mooie portretten van markante dorpelingen. Vuurtorenwachter Van der Klooster poseert al lurkend aan zijn pijp. Schoolmeester Spuijbroek wijst met zijn houten stok op de kaart, een echte onderwijzer die ook na zijn pensioen door bleef gaan met lesgeven. Keesje Bok, een manusje-van-alles, staat voor zijn 'Bok-Bazar'. Willem Witte, die ook wel 'dikke Wullem' werd genoemd, poseert voor de bedstee waarin hij werd geboren en op 75-jarige leeftijd nog steeds onder de wol kroop.

Toerisme

In 1900 was het strand doorgaans verlaten. Zo nu en dan liep er een strandjutter of wandelaar, maar van strandtenten, zonnebaders en surfers was nog geen sprake. Dat is veranderd in de twintigste eeuw. Voor de Tweede Wereldoorlog ontstond het toerisme, met de fiets of tram reisden badgasten naar het vissersdorp aan de Noordzee. In de loop van de eeuw zijn de vakantieparken en campings ontstaan. De middenstand profiteerde van deze ontwikkeling en het toerisme groeide uit tot een belangrijke economische pijler.

Visserij

In de visserijwereld is veel veranderd. Eerst bestond de vissersloot uit kleine scheepjes zoals blazers en botters, tegenwoordig bestaat de vloot uit moderne kotters. In het boek staat de OD 19 'Pietertje' op de foto. Dat was in 1963 de grootste kotter van Nederland, ruim 21 meter lang en 5,6 meter breed. Het schip met 250 pk beschikte over moderne apparatuur en was het vlaggenschip van de Ouddorpse vissersvloot. Begin jaren zeventig wordt de Grevelingen afgesloten en vertrekt de vissersvloot van de Ouddorpse haven naar Stellendam. Alleen de OD11 voerde daarna nog naar het haventje met garnalen.

Ouddorp is uniek

Vroeger reisde men met de tram naar Ouddorp, tegenwoordig reist men met de auto naar Ouddorp om een plezierritje te maken met de stoomtram over de Brouwersdam. Paarden werden vroeger gebruikt om het land mee te ploegen, vandaag de dag om een ritje mee te maken over het strand. In honderd jaar is er veel veranderd. Eén ding is nog steeds hetzelfde: Ouddorp is een uniek dorp. Een dorp waar zomers de ruiters worden opgezet, de scharretjes aan de waslijn worden opgehangen om te drogen, dorpsfiguren het leven kleur geven en de vuurtoren iedere nacht het mooie landschap verlicht…

Het boek 'Ouddorp, veranderingen in de twintigste eeuw' is te koop in de boekhandel en via www.deboektant.nl. De prijs is € 29,95.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding