Bram Bout (links) spreekt Dinant Struik toe.
Bram Bout (links) spreekt Dinant Struik toe. Foto: Adri van der Laan

Dirigentswissel bij Duivelands Mannenkoor

OOSTERLAND - Na ruim 13,5 jaar heeft Dinant Struik het dirigentstokje overgedragen aan Bram Bout. Deze ceremonie vond plaats tijdens de algemene ledenvergadering op 19 maart 2015, waarbij de 'zangmap' van Dinant van eigenaar wisselde door hem persoonlijk te overhandigen aan zijn opvolger. Na afloop van deze 'ceremonie' kregen de leden uitgebreid de kans om nog eens terug te blikken en afscheid te nemen van Dinant.

Al bij zijn aantreden in augustus 2001 gaf hij het aan: maximaal negen jaar, omdat daarna meestal de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Maar ondanks dit voornemen heeft Dinant deze termijn met de helft verlengd. Dus ruim vier jaar later dan hij vooraf had verwacht was het moment aangebroken om een andere musicus de kans te geven het koor te dirigeren. In goed overleg met het bestuur is deze stap gemaakt, getuige ook de wijze waarop de overdracht naar zijn opvolger Bram Bout heeft plaatsgevonden. Het koor heeft onder leiding van Dinant een nieuw elan gekregen. Het ledenaantal is gegroeid. De teller stond op het hoogtepunt zelfs op 94 leden. Eind 2014 telde het Duivelands Mannenkoor 74 leden. Ook zijn 4 CD's opgenomen: in 2004 in de Stephanuskerk te Hasselt 'Tot eer van Hem', in 2006 een live-opname van het 25-jarig jubileumconcert in de Nieuwe Kerk van Zierikzee, in 2009 in de Lutherse Kerk te Den Haag 'Gij volken hoort' en in 2013, opnieuw in de Lutherse Kerk van Den Haag de kerst-CD 'Sterre van 't Oosten'.
Terugkijkend op de achterliggende periode kende het Duivelands Mannenkoor een aantal hoogtepunten. Naast de 4 CD-opnames zijn dat ongetwijfeld de uitvoeringen geweest in de Grote Kerk van Dordrecht, een schitterende kerk om te zingen, maar ook de 'Oranjeconcerten' in Zierikzee werden altijd druk bezocht. De laatste jaren heeft het Duivelands Mannenkoor steeds vaker opgetreden met de andere koren van Dinant (Christelijk Ouddorps Mannenkoor en het Delta Mannen Ensemble). Dat was ook het geval bij zijn laatste uitvoering als dirigent van het Duivelands Mannenkoor op 20 december 2014 in de Grote Kerk van Tholen. Dinant gaat zich nu verder richten op deze twee koren.

Meest gewenste dirigent

Nu is Bram Bout dus de dirigent van het Duivelands Mannenkoor. Na een wervings- en selectieproces, waarop veel dirigenten hebben gereageerd, bleek Bram de meest gewenste dirigent. Overigens was hij de laatste jaren al reservedirigent van het Duivelands Mannenkoor. Bram is al jaren kerkorganist van de Gereformeerde Gemeente van Tholen en is 28 jaar vaste koororganist van het Christelijk Thools Mannenkoor 'Rehoboth' geweest. Ook is hij dirigent van het Jongerenkoor Hananja uit Tholen en van het Christelijk Gemengd Koor De Lofstem uit Scherpenisse. Zijn muziekstijl en -voorkeur past prima bij het Duivelands Mannenkoor: de eenvoudige en gevoelige liedbewerking van psalmen en geestelijke liederen.
Met een nieuwe dirigent in de gelederen en de splinternieuwe thuishaven als repetitielocatie in De Ark te Oosterland wil het koor weer gaan werken aan uitbreiding van het ledenaantal. Het Duivelands Mannenkoor is verbonden aan de Gereformeerde Gemeente Oosterland, maar het ledenbestand is veel breder dan alleen dit kerkverband. De diversiteit aan kerkelijke stromingen is karakteristiek voor het Duivelands Mannenkoor. De sfeer is altijd heel goed en er is een hechte band tussen de leden. Bovendien wordt steeds weer ervaren dat het veel voldoening geeft om op een ontspannen wijze bezig te zijn met het zingen van psalmen en geestelijke liederen.

Oranjeconcert

De minimumleeftijd is 16-jaar, "dus jongens en mannen vanaf die leeftijd zijn op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur meer dan van harte welkom." Kijk voor de repetitieagenda op www.duivelandsmannenkoor.nl. En als je benieuwd bent hoe zo'n avond in z'n werk gaat, neem gerust contact op met de voorzitter J. Flikweert (contactinformatie op de website te vinden).
De eerstvolgende uitvoering staat gepland op Koningsdag, 27 april 2015: het Oranjeconcert in de Nieuwe Kerk van Zierikzee. Tijdens dit concert is er veel ruimte voor samenzang van vaderlandse liederen. Ook het Zeeuws Reformatorisch orkest Convocare uit Kapelle onder leiding van Mark Christiaanse zal medewerking hieraan verlenen. Aanvang 19.30 uur, de toegang is gratis.