Afbeelding
Foto: pr

Voor u gelezen

Benschops Beste

De 100 mooiste gedichten
van Nel Benschop
2015, Uitgeverij Kok
112 blz., € 13,50
ISBN 9789043 525091

Dichteres Nel Benschop (1918-2005) liet een omvangrijk oeuvre na. Uitgeverij Kok maakte een selectie uit haar nalatenschap en bracht de 100 mooiste gedichten bijeen in deze bundel.
Na de oorlog begon Nel Benschop met het schrijven van gedichten en ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok met de dichtbundel 'Gouddraad uit Vlas'. De tuindersdochter uit Den Haag studeerde voor onderwijzeres; ze startte haar loopbaan in 1937 in het lager onderwijs en was aansluitend, tot haar pensionering in 1981, werkzaam als docente Nederlands en Frans op een tweetal middelbare scholen.
Geloof en hoop, maar ook de troost die het christelijk geloof haar bood, zijn belangrijke thema's in het werk van de dichteres. Tijdens een interview vatte ze de thematiek in haar gedichten als volgt samen: 'Natuurlijk is het geloof wel het belangrijkste thema in mijn werk, maar het gaat in mijn gedichten toch vooral om de grote gebeurtenissen in een mensenleven. Over liefde en dood. Dat soort zaken zijn voor alle mensen hetzelfde, of je nu gelovig bent of niet.'
Een aantal sonnetten verwierven bekendheid vanwege het feit dat ze veelvuldig in rouwadvertenties werden geciteerd. 'In memoriam voor een vriend', uit de bundel 'Een vlinder van God' is zo'n gedicht. Voor veel mensen zullen de eerste regels uit het gedicht bekend in de oren klinken: 'Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden; je hebt het als een moedig mens gedaan. Wie kan begrijpen wat je hebt geleden? En wie kan voelen, wat je hebt doorstaan?'

Bemoediging

De dichteres kende ook gevoelens van eenzaamheid, getuige 'Wees sterk': 'Wees niet bedroefd, als mensen je bedriegen / wanneer hun trouw veel kleiner blijkt, dan je gelooft / en ga je donk 're weg met opgeheven hoofd / laat niet door zwakheid je in dromen wiegen. (1-4).

Bemoedigend spreekt ze haar lezers toe in 'Als het donker wordt': 'Wees maar niet bang wanneer de nacht gaat komen: / Juist als het donker wordt ben Ik je zéér nabij. / Ik wil Mijn liefde over je doen stromen / Mijn moede kind – vertrouw je toe aan Mij. (1-4).
In deze bundel werd ook een plaatsje ingeruimd voor het bekende: 'Amen': 'Nu alleen maar 'Amen' zeggen, / al is 't met gebroken stem; / dan je hand in Gods handen leggen / en op weg gaan, achter Hem.' (1-4)

Nel Benschop dacht veel na over de dood. Ze legde haar vragen en twijfels in Gods handen. 'Waarom, mijn God? Ik kan geen antwoord vinden, / Uw raadselen zijn mij te hoog, te diep… / Of weent Gij met ons, als met Uw beminden / bij 't graf van Lazarus, Uw vriend, die sliep?' (Uit: 'De laatste vijand')

De bundel start met 'Credo', het 'en tóch' van de schrijfster: 'En tóch geloof ik rotsvast in Uw leiding, / (al zie ik het 'waarom' der dingen niet) / bij elk ontmoeten en bij elke scheiding, / bij elke vreugde en in elk verdriet. (1-4).

Deze bundel bevat ook de postuum uitgegeven liefdespoëzie van de dichteres. Nel Benschop is een van Nederlands meest geciteerde dichters; haar dichtbundels horen bij de best verkochte in Nederland.

Meer informatie: www.kok.nl.