Weersomslag in het weekend

Door weerman Marc Putto

Inmiddels is april 2015 hard op weg om een droge maand te worden. Ouddorp heeft nog maar ca. 10 millimeter aprilwater gehad de afgelopen weken, maar echt bijzonder is dit niet voor de grasmaand. Door het flink zonnige en droge karakter van de maand is de bovenste laag van de grond alweer erg stoffig geworden. De door landbouwmachines bewerkte kleigronden op 't veld stoven soms behoorlijk de afgelopen dagen. Een mals meiregentje eind april zal de grond beslist goed doen her en der.
Vanaf dit weekend komt er evenwel een (voorlopig) einde aan de hardnekkige droogte in onze contreien. Het weerbeeld wordt heel anders en regenmomenten zullen er vrij regelmatig zijn. We gaan overschakelen op een groeizaam weerbeeld met periodiek regen of enkele buien.
Een trog op de oceaan trekt geleidelijk het Europese vasteland op en de droge noordooster heeft inmiddels al plaatsgemaakt voor een meer oceanisch georiƫnteerd zuidwestelijk regime in de Lage Landen. Vooral vanaf zaterdag kan het regelmatig tot neerslag komen in een zuidwestelijke stroming.
Dit weekend blijft het nogal wisselvallig met middagtemperaturen die uit zullen komen tussen de 14 en 17 graden op de eilanden. Veel zon behoeven we overigens niet te verwachten binnenkort. Vooral later op zondag kan het enige tijd flink doorregenen in Zuidwest-Nederland.
Juist op de vrijdag kon het op de valreep nog even vrij warm worden met zo'n 18 graden op 't pleit. Voor een opkomende depressie uit kwam met een zuidenwind nog een vleug warmte mee.
Koningsdag op maandag 27 april zal in het kader van de weersomslag ook niet geheel droog zijn. De rest van de aprilmaand kent eveneens een wisselvallig en bovendien nogal kil weersverloop. Rond de maandwisseling zou 'n enkele bui zelfs nog wat stofhagel kunnen geven: koude bovenlucht.
Het is vrij duidelijk dat het tamelijk onbestendige weer ook de eerste meiweek nog stand zal houden. De laatste jaren stelde de meimaand nogal teleur, terwijl dit eigenlijk qua levende natuur de mooiste maand is van het jaar. Topmaanden als mei 1976, 1989, 1992, 2000 en 2008 blijven schaars, maar wie weet komen we weer eens in de buurt.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.