Afbeelding
Foto: pr

Neem en lees

'Onbekeerd, wat doe je ermee?

'Onbekeerd, wat doe je ermee?' door dr. W. van Vlastuin, hoogleraar theologie en spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en rector van het Hersteld Hervormd Seminarium. ISBN nummer: 9. 789.462.78.17.26. Het boekje bevat 128 pagina's, is uitgegeven bij De Banier en kost € 9,95.

De eerste uitgave van dit boekje verscheen in 1988, de vierde druk in 2000 en dit is de vijfde druk (november 2014).

Het idee om dit boekje te schrijven kwam door het feit dat jongeren 'de betrouwbare gids naar de hemel' van Jozef Alleine te moeilijk vonden. Dr. Vlastuin noemt het een vereenvoudigde versie van bovengenoemd boek. Toch is de opzet en de inhoud niet hetzelfde. De auteur heeft dit boekje ook geschreven door zijn waardevolle ontmoetingen met oudvaders, zoals Alleine, Ambrosius, Augustinus, Binning, Boston, Bunyan, Calvijn, Edwards, de Erskines, Gray, Van der Groe, Luther, McCheyne, Olevianus, Philpot, Rutherford, Spurgeon, Teellinck en Watson. Hij heeft uitspraken van hen verwerkt in deze uitgave. Met het doel dat jongeren en ouderen ook de weg zullen vinden naar deze en andere oudvaders, naast het lezen van Gods Woord zelf. Dat het lezen van dit boekje mag leiden tot waarachtige bekering. De schrijver hoopt dat de lezer zijn verlorenheid leert kennen, maar dat hij of zij zich ook nameloos mag verwonderen over Gods genade. Bij de vijfde druk schrijft Van Vlastuin het volgende: Achter deze heruitgave ligt de overtuiging dat onze God een roepende God is. Door Zijn roepstem heeft Hij de wereld tevoorschijn geroepen. In de herschepping gaat de Heere niet anders te werk. Hij roept zondaren uit de duisternis tot Zijn licht. Zo klinkt in dit geschrift Zijn roepstem, in de verwachting dat Zijn roepend Woord niet ijdel blijkt te zijn.
Het boekje heeft drie hoofddelen: Onbekeerd, wat zeg je ermee? Bekering, mogelijk? Bekering, hoe?

Elk hoofdstuk is weer onderverdeeld in 11 kleinere eenheden.
Hoofdstuk 1:
Ik leef nutteloos
Ik mis God
Ik ben verslaafd
Ik kwets God
Ik haat God
Ik ben zondaar
Ik ben schuldig
Ik geloof satan
Ik ben slecht
Ik wantrouw God
Ik ben verloren

Hoofdstuk 2:
Gods liefde
Christus' liefde
Christus' sterven
Christus' bloed
Christus' offer
Christus' werk
Christus' voorbede
Christus' wederkomst
Evangelieprediking
Evangelienodiging
Evangeliebeloften

Hoofdstuk 3:
Boetegebed
Sterven
Geloof
Bekering
Strijd
Volgen
Zoeken
Bidden
Werken
Haasten
Ontvluchten

In het slot hoofdstukje 'ten slotte' laat de schrijver op een indringende wijze voelen wat het betekent om verloren te gaan door eigen schuld en op zo'n grote zaligheid geen acht te geven. Hij weet dat hij zelf ook in dit boekje tekort is geschoten, maar aan de andere kant heeft hij aangespoord om Hem te zoeken en door genade te mogen vinden.

Het boekje eindigt op de volgende wijze:

(…) Als er iets tegen is, dan ben je het zelf! Christus staat voor je met uitgebreide liefdesarmen om je te kussen met de kussen van Zijn mond. Hij wil je al Zijn liefde geven. En dat is een hart vol brandende en overvloedige liefde. Hij nodigt, Hij roept en Hij bidt je. Achter je is de hel. Daar is tandengeknars, wroeging en geween in de eeuwige duisternis. Ben je dan nog onwillig? Twijfel je nog? Het zal de hel in de hel zijn als je nu niet toestaat dat Christus je al de liefde van Zijn hart geeft. Daar zul je Zijn liefde zien, daar zul je zien dat Hij het echt meende. Daar zul je alles willen geven voor één lokroep uit Zijn mond. Maar dan is het TE LAAT… O zondaar, wat is je voornemen? Ik eindig met de ernstige indringende woorden die Paulus vaak gebruikte: 'Wij bidden van Christus wege: Laat u met God verzoenen.' Waar is daarop jouw antwoord…?

Een boekje met waarschuwing, nodiging, bewogenheid en liefde tot zondaren. Van harte aanbevolen!