De heer Kl. Voogd feliciteert de heer J. Breen met zijn onderscheiding.
De heer Kl. Voogd feliciteert de heer J. Breen met zijn onderscheiding. Foto: Archief

Kon. Zilver voor de heer J. Breen te Ouddorp

Hoewel de molen De Hoop, van familie Voogd te Ouddorp, nog rouwt, vraagt het leven om verder te gaan. Woensdagmorgen reikte burgemeester H.J. Smith, van Goedereede aan één van de werknemers een zilveren koninklijke onderscheiding uit wegens veertig jaar trouw dienstverband.

Burgemeester Smith, in tegenwoordigheid van de familie Voogd, het personeel van de molen, de beide wethouders, het gezin J. Breen en de gemeentesecretaris, vond, dat het in een enkele zin gezegd kon worden, dat de heer Jan Breen het bedrijf veertig jaar heeft gediend en daarom met het koninklijk zilver werd verrast, maar hij zei te begrijpen dat de heer Breen meer dan dat het bedrijf en de familie tot een hand en een voet is geweest.
"U zult zeker een groot deel van de last van het bedrijf op u genomen hebben. U zult het lief en leed mee hebben gedragen. Jammerlijk is het dat juist nu de heer en mevrouw Voogd dit niet meer mee kunnen maken en dat we dit feestelijk gebeuren moeten doen plaatsvinden met een rouwende molen", aldus de burgemeester.
"U is een uitermate bescheiden mens, maar u zou ons een groot genoegen kunnen doen wanneer u de draagmedaille zoudt willen dragen als een teken van de bekroning op het werk en de trouw aan het bedrijf. U hebt in werkelijkheid een zak zout met de familie opgegeten."
Sprekende over andere zaken, betreffende het werk van de heer Breen, zei burgemeester Smith dat de koninklijke onderscheiding ook geldt voor zijn werk als ouderling aan de Hervormde Kerk, voor het werk aan de School met de Bijbel en voor de bereidheid als geestelijk verzorger te willen optreden. "U stond reeds gereed, wanneer ook op dit gebied uw aandacht gevraagd werd. Daarom is het eervol zilver dat ik u namens Hare Majesteit mag uitreiken. Wij weten, dat u de eer aan God geeft, die U dit mogelijk gemaakt heeft. U wilt de medaille zien tot eer van uw Schepper, Die U de gaven van hoofd en hart heeft gegeven," waarna burgemeester Smith de heer Breen het koninklijk zilver opspeldde.
De heer Breen dankte allen die hem en zijn gezin deze heugelijke dag hebben bereid en herdacht zijn vorige werkgever en zijn echtgenote, die kortelings zijn overleden. Hij dankte God, Die hem de kracht heeft gegeven dit werk te mogen doen.
Ook de tegenwoordige eigenaar, de heer Kl. Voogd, dacht aan het verleden en feliciteerde de heer Breen met de onderscheiding, waarvoor hij hem de draagmedaille toezegde. Namens de familie bood hij de jubilaris een rijwiel aan.
Men bleef nog gezellig bijeen. Herinneringen werden opgehaald. Men dacht aan de heer A. Breen, die in Duitsland is gebleven, aan de molen, zoals hij werkte in het verleden en thans. De molen is intact gebleven, hoewel er elektrisch gewerkt wordt.
Af en toe laat men de molen draaien om veroudering tegen te gaan. De molen past in het dorpsbeeld. De tegenwoordige eigenaar stelt er prijs op dat de molen blijft zoals hij nu is. Overgrootvader D. Voogd legde in 1845 de eerste steen van de molen. In 1846 werd hij afgebouwd. Later werd de heer Kl. Voogd eigenaar, die op zijn beurt opgevolgd werd door P. Voogd en de tegenwoordige eigenaar is wederom een Kl. Voogd. De jonge Piet zal waar­schijnlijk de voetsporen van zijn vader drukken.

Dit artikel stond eerder in het Eilanden-Nieuws van 1 mei 1970.