Gevoelens van meeleven na overlijden wethouder Koningswoud

Vervolg van voorpagina

In raadsvergaderingen kon hij wel eens reacties oproepen als hij op zijn eigen wijze tot de raad sprak. Piet Koningswoud was geen man van dubbele agenda's. Hij was pragmatisch en oplossingsgericht. Problemen zag hij als uitdagingen om op te lossen en vaak lukte hem dat. Met hart en ziel zette hij zich in voor de ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. In het college was Koningswoud een van de twee SGP-wethouders. Bij de uitvoering van de hoofdthema's in zijn portefeuille was de wethouder o.a. ook zeer actief op de beleidsvelden cultureel erfgoed, monumentenbeleid en kleine kernenbeleid. Onverwachts, plotseling moeten we een ervaren, vaardig, betrokken en hardwerkende vriend en wethouder missen".

Aimabel

Drs. Servaas Stoop, SGP-Statenlid en op dit moment eerste burger in de gemeente Korendijk, was burgemeester van Dirksland in de periode 2002 tot 2013. In de verschillende colleges leerde hij Piet Koningswoud kennen als een aimabele bestuurder. "Een man die een goede antenne had bij de bespreking van dossiers en vaak al wist hoe de discussies zouden verlopen. Als hij een duidelijke positie had ingenomen dan was het niet gemakkelijk hem daarvan af te brengen. Op een eigen wijze kon hij vragen beantwoorden en toelichting geven.
"Bij het vernemen van het overlijdensbericht schieten woorden te kort. Er gaat heel wat door je heen. Het lijkt onwerkelijk. Maar in de eerste plaats gaan de gevoelens van medeleven uit naar zijn vrouw, kinderen en familie, die dit grote verlies moeten dragen", zegt Stoop. "In het gemeentehuis van Dirksland heb ik in ruim 10 jaar met Koningswoud - als bestuurder en in het college - veel gesprekken gevoerd. Hij was flexibel inzetbaar. Bijna altijd beschikbaar. Ook in de persoonlijke sfeer herinnert Stoop aan warme contacten richting de familie (Piet en Janneke) Koningswoud. Denk daarbij aan het Hospice Calando. Het plotseling overlijden van Piet betekent voor ons allen een groot verlies".

Verbijsterend

"Toen woensdagmorgen 15 april het droevige bericht uit Dirksland kwam dat de heer Koningswoud was overleden, hebben SGP'ers op Goeree-Overflakkee via telefoon en mail contact met elkaar gezocht", zegt ir. K.J. Nipius, voorzitter van de SGP-afdeling Goeree-Overflakkee. "Je zoekt elkaar dan op en je luistert naar elkaar. Er was toen nog niet bekend dat het om een hartstilstand ging. "Onwerkelijk en verbijsterend. Zo onverwachts. Plotseling werd zijn actieve leven afgesneden. Wat moet dit een grote slag zijn voor zijn vrouw en voor hun kinderen. Maandagavond 13 april was de ledenvergadering van de afdeling. We zongen uit Psalm 89: 'Gedenk, o Heere, hoe zwak ik ben, hoe kort van duur; Het leven is een damp, de dood wenkt ieder uur' (vers 19). Daarna hielden we een minuut stilte om het overlijden van oud-voorzitter, de heer Van Hoepen, te gedenken. Hij werd dinsdag 14 april begraven. Toen konden wij uiteraard niet vermoeden dat dezelfde dag wethouder Koningswoud zou overlijden. Het is een slag voor de SGP. Koningswoud heeft een groot deel van zijn tijd, beter gezegd van zijn leven, gegeven aan de SGP en daarmee ook aan de gemeenschap van Goeree-Overflakkee. Eigenlijk waren we na het vernemen van het droevige nieuws sprakeloos. Wij konden het nauwelijks bevatten. 'Het houdt ons de spiegel voor', heb ik gezegd. 'We moeten allemaal bereid zijn om te sterven. Sterven kan zo onverwachts komen. 'Wethouder Koningswoud was de schoonvader van SGP-raadslid Erik Ju. Persoonlijk vind ik het een groot verlies. Het grijpt diep in. In gedachten komt steeds weer de familie Koningswoud. Geve de Heere God hen kracht en troost in dit zeer grote verdriet", zegt SGP-afdelingsvoorzitter Nipius.

In Memoriam door burgemeesters

In een gezamenlijk opgesteld en aangereikt In Memoriam vertolken mevrouw mr. A. Grootenboer-Dubbelman (burgemeester) en drs. J.P.J. Lokker (waarnemend burgemeester) de gevoelens rond het schokkende bericht van het onverwachte overlijden van onze wethouder Piet Koningswoud.

"Een bericht om stil van te worden. En één om nadrukkelijk bij stil te staan. Wij kennen Piet als een authentieke persoonlijkheid, een man op wie je kon bouwen. Achter zijn bijzondere humor ging een bescheiden en warm mens schuil. Maar ook een man die recht door zee was en recht op zijn doel afging. Die eigenschappen maakten Piet tot een betrouwbaar bestuurder, en ook tot een fijne collega die een zeer welkome bijdrage leverde aan het dagelijks bestuur van de gemeente Goeree-Overflakkee. Piet was daadkrachtig, maar ruimdenkend genoeg om waar nodig concessies te doen en compromissen te sluiten. Hij vervulde zijn taak met een hoger doel voor ogen; het belang van de gemeenschap van het hem zo dierbare eiland Goeree-Overflakkee.

De op 1 januari 2013 nieuw gevormde gemeente Goeree-Overflakkee heeft vanaf het begin duidelijk kunnen profiteren van zijn bestuurlijke ervaring en bestuurlijk inzicht. Immers had hij daarvoor al, ruim 32 jaar, op bijzondere wijze de belangen van 'zijn' gemeente Dirksland gediend. Niet voor niets ontving hij hiervoor het ereburgerschap van deze gemeente.

In de veel te korte tijd dat hij zich mocht inzetten voor de gemeente Goeree-Overflakkee verzette Piet enorm veel werk. Vele lastige dossiers rondde hij voortvarend af. Op een manier zoals velen die van Piet kennen: eerlijk en duidelijk, zonder veel omhaal, zonder zich te nadrukkelijk te willen profileren, en altijd met het vermogen het bestuurlijk 'gewoel' te relativeren. Helaas was het was hem niet gegeven zijn werk af te maken.

Wij zullen Piet enorm missen, als mens en als bestuurder. Bovenal is het een enorm gemis voor zijn vrouw Janneke en de kinderen. Wij wensen hen vooral veel sterkte en kracht toe om het plotselinge verlies van deze bijzondere en innemende man te dragen.

mr. A. Grootenboer-Dubbelman                 drs. J.P.J. Lokker
burgemeester                                         wnd. burgemeester                

Condoleanceregister

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft op internet een condoleanceregister geopend. Inwoners, ondernemers en andere betrokkenen kunnen via http://pietkoningswoud.monutagedenkplaats.nl een blijk van medeleven achterlaten. Ook ligt er een condoleanceboek in de hal van het gemeentehuis, waarin een ieder – tijdens de openingstijden van het gemeentehuis – een boodschap kan achterlaten. De gemeente zorgt ervoor dat alle reacties aan de familie Koningswoud worden verstrekt.

Begrafenis

Er is heden, vrijdagavond 17 april, van 19.30 tot 21.00 uur gelegenheid tot condoleren in de zaal van de Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2 in Dirksland. De rouwdienst wordt morgen, zaterdag 18 april, om 10.00 uur gehouden in genoemde kerk. Aansluitend vindt de begrafenis plaats op de algemene begraafplaats aan de Staakweg in Dirksland. Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren in de zaal van de kerk.

Gemeentehuis gesloten

In verband met het overlijden van de heer Koningswoud en de begrafenis, komt de zaterdagopenstelling van 18 april te vervallen.