Op de meeste dagen droog met zon

Opnieuw beleefden we een warme dag (woensdag) met in het voorportaal van een opkomende depressie nog even wat warmtestuw vanuit het zwoele Frankrijk. Flakkee kwam tot ruim 21 graden. Voorlopig hebben we wel de laatste thermische verwennerij te pakken. Vooral begin volgende week kan het kwik soms blijven steken bij slechts 12 graden in ons landsdeel bij een matige noordenwind. Momenteel levert de temperatuur dus gevoelig in, maar met toch nog een graad of 13-14 en op de meeste dagen aardig wat zon en niet al te veel wind is het prima toeven in de tuin of op het balkon.
Hogedrukgebieden gaan een nogal noordelijke koers varen en komen meer en meer uit in de regio Schotland. Soms wordt het accent van zo'n hoog even verlegd naar het noorden van de Noordzee. Vooral die situatie is prima voor ons met een matige noordoostenwind en flink wat zon op 't pleit. De genoemde dagtemperaturen rond die 13-14 graden zijn trouwens volkomen normaal voor half april.
De buienkans is niet bepaald groot maar tussen zaterdag en maandag zou nog een klein buitje kunnen worden losgelaten boven de eilanden. Dit dan aan de flank van hele zwakke storingen op de Noordzee. Die zouden ons nog heel even kunnen schampen, maar wellicht verdampt de boel. Een overwegend prima aprilweekend beleven we dus waarop het prima buitenweer zal zijn.
Op de middellange termijn kan het kwik nog wat verder inleveren in een noordwestelijke stroming. Bovendien kan de neerslagkans mogelijk iets gaan toenemen eind komende week.
April blijft ook anno 2015 een typische overgangsmaand en de aprilse grillen zijn dan ook niet van de lucht. De periode 11-14 april was in het (recente) verleden dikwijls de laatste fase in het voorjaar waarop er sneeuw viel. In 1978 lag er tot zelfs 10 centimeter in onze contreien en ook op 14 april 1998 sneeuwde het stevig rond het middaguur. Bovendien onweerde het daarbij even: een vrij zeldzame combinatie. Nog geen maand later in '98 werd het overigens ruim 30 graden in Zuidwest-Nederland.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl