Overlijden wethouder Koningswoud schokt gemeente

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het bericht dat dinsdagavond wethouder Piet Koningswoud (SGP) op 66-jarige leeftijd plotseling was overleden, heeft eilandbreed een schok veroorzaakt. Hij was ereburger van de voormalige gemeente Dirksland. Was in die gemeente van 1980 tot 2002 ambitieus raadslid en vervolgens van 1998 tot 2013 wethouder. Sinds de herindeling van de gemeenten Middelharnis, Dirksland, Goedereede en Oostflakkee in 2013, maakte hij deel uit van het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Goeree-Overflakkee. Hij was verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimte, wonen en leefbaarheid. Met zijn overlijden verliest Goeree-Overflakkee een betrokken, hardwerkende bestuurder, die zich met hart en ziel inzette voor de ontwikkeling van de eilandgemeente.

Door Jaap Ruizeveld

Frans Tollenaar, SGP-partijgenoot in het college van burgemeester en wethouders, zegt dat het overlijdensbericht hem woensdagmorgen diep raakte. Het kwam hard aan. "De avond er voor liepen Piet en ik nog samen het gemeentehuis uit en namen na een kort gesprekje afscheid met de groet 'Tot morgen'. Wij hadden al vele jaren een goede relatie in de persoonlijke sfeer en die band is binnen het college in de gemeente Goeree-Overflakkee, en dat geldt overigens voor alle collega's, alleen maar verder gegroeid en geïntensiveerd. Koningswoud was een praktisch, direct en dossier-vast bestuurder. Een fijne collega. Iemand die je de kwaliteiten 'no nonsens en deskundig' mocht toedichten. Hij bracht op een eigen aparte wijze ook humor voor het voetlicht. Het overlijden van Piet Koningswoud is in de eerste plaats een zwaar verlies voor zijn echtgenote Janneke, kinderen en familie. Maar ook een groot verlies voor het college, de gemeenteraad en de gehele eilandelijke gemeenschap. Met veel respect denk ik aan hem terug. Collegialiteit stond hoog in zijn vaandel. Hij voelde zich thuis in het dagelijks bestuur. In het college dat steeds meer op elkaar is ingespeeld. Wij zijn verdrietig en beseffen eens te meer dat wij het leven niet in onze hand hebben", zegt Frans Tollenaar.

Vaardig en betrokken

De SGP-fractie in de gemeenteraad, voorzitter Kees van Dam/secretaris Peter Grinwis, geeft in een reactie op het overlijden van de wethouder aan: "Piet Koningswoud was een hard werkende wethouder die trouw zijn plaats innam bij raads- en fractievergaderingen. Hij was er bijna altijd. Hij was geen drukke spreker die de aandacht vroeg. Was ook niet iemand die sterk op de voorgrond trad. Wel iemand die, als hij sprak, ook echt iets te zeggen had. Op zijn eigen manier met zijn karaktereigenschap. Altijd eerlijk en oprecht.

Lees verder op pagina 3.