Terwijl de drie juryleden toekijken ontvangt Timon van Dieren uit handen van waarnemend burgemeester Lokker zowel de eerste prijs in zijn categorie als de wisselbeker van het concours. Foto: Hans Villerius
Terwijl de drie juryleden toekijken ontvangt Timon van Dieren uit handen van waarnemend burgemeester Lokker zowel de eerste prijs in zijn categorie als de wisselbeker van het concours. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Muzikaal toptalent bij Jeugdsolistenconcours

MELISSANT – In verenigingsgebouw Melishof te Melissant werd afgelopen zaterdag het jaarlijkse Jeugdsolistenconcours weer gehouden. Meer dan vijftig deelnemers hadden zich aangemeld om hun muzikale kunnen te laten horen aan een vakkundige jury. En die verbaasde zich, zoals elk jaar opnieuw, over het talent en het muzikale niveau dat Goeree-Overflakkee bij uitstek rijk blijkt te zijn. Ook waarnemend burgemeester Lokker, die 's avonds met genoegen de prijsuitreiking verzorgde, was hierdoor aangenaam verrast en was er diep van onder de indruk. "Hier moeten we zuinig op zijn. Dit mag nooit verloren gaan!", zo gaf hij aan, waarbij hij ook het grote belang benadrukte van muziekonderwijs in de ontwikkeling van kinderen.

Door Hans Villerius

Met maar liefst 56 optredens was het dit jaar weer een ouderwets druk bezet Jeugdsolistenconcours. Het concours werd ditmaal voor de 52e keer gehouden en speelde zich weer af op het podium van de Melishof in Melissant. Verrassend was de metamorfose die het podium heeft ondergaan, waardoor de solisten en de instrumenten er prachtig op uit kwamen. Veel waardering is er dan ook voor dat er in Melissant zulke enthousiaste mensen zijn die zich met hart en ziel inzetten voor 'hun' verenigingsgebouw, de Melishof, want mede door de bijdrage en inspanningen van deze mensen is het Jeugdconcours weer een onvergetelijk evenement geworden.

Hoog niveau

Na een veelzijdige dag vol muzikaliteit en musiceerdrift werd 's avonds aan het eind van het concours de spanning nog wat opgevoerd. Dan verschijnen doorgaans de meest gevorderde 'kandidaten' op het podium en hebben de optredens een professioneel niveau, of bijna. Ook valt dan de beslissing wie er na afloop met de grote wisselbeker naar huis mag. Dat was ditmaal de 16-jarige Timon van Dieren uit Middelharnis. Met zijn bijzonder muzikale uitvoering op de piano van de technisch zeer veeleisende Rapsodie, opus 79/1 van Johannes Brahms, wist hij de juryleden te overtuigen.
Maar naast Timon viel er ook bij de andere muzikanten veel te genieten. De jury gaf aan zeer onder de indruk te zijn van het muzikale talent op Goeree-Overflakkee. "We konden genieten van veel verschillende muziekinstrumenten, bespeeld door jonge muzikanten in de leeftijd van 6 tot 18 jaar." De 11-jarige Margriet Baelde speelde overtuigend op de viool. Tijdens de solo uitvoering van Syrinx op fluit door Jorieke Koppelaar kon je een speld horen vallen. En Joline Sperling betoverde de zaal met haar harpspel. Ook werd genoten van de warme klanten van de bugel, bespeeld door Geert van den Nieuwendijk. En natuurlijk de allerlaatste kandidaat van het concours, de 14-jarige Auke Kieviet, die op orgel 'Transports de joie' speelde uit ''l'Ascension' van Olivier Messiaen.

Het is maar een korte opsomming, waarmee eigenlijk de andere jonge muzikanten tekort worden gedaan door ze niet te noemen, want zonder uitzondering werd er op een enthousiast en op hoog niveau gemusiceerd. En natuurlijk gebeurt het dan wel eens dat niet alle nootjes er zijn. Het is ook niet niks om op een podium en voor een jury te spelen, en met luisteraars in de zaal. De jury gaf aan dat een foutje maken helemaal niet erg is, als er maar een muzikaal verhaal wordt verteld. Dáár gaat het vooral om.

Jury

Bijzonder was dat de drie juryleden, Laura Hölzenspies, Margreeth Chr. De Jong en Nadine Stolk allen hun 'wortels' op Goeree-Overflakkee hebben. Laura en Nadine zijn bovendien ook oud-winnaar van het jeugdsolistenconcours. Hieruit blijkt weer eens te meer dat het concours een mooie springplank kan zijn voor een professionele muzikale carrière.

Instrumenten

Op het podium stonden de fraaie Boston vleugel die de CSG Prins Maurits weer aan het concours ter beschikking stelde. Ook het "Mijnders" klavecimbel van de Hervormde Gemeente Dirksland stond er weer en bleek weer uitstekend geschikt voor de begeleiding van de blokfluitisten. Beide instrumenten werden geheel belangeloos ter beschikking gesteld door de eigenaars en Flakkee Verhuizers verzorgde het transport en de plaatsing. Voor de organisten stond een groot drieklaviers instrument van Mixtuur Orgels BV, waarop de wereldberoemde klanten van het Müller-orgel uit de St. Bavokerk te Haarlem op digitale wijze tot leven werden gewekt. Maar zonder problemen kon er ook op worden overgeschakeld naar het eveneens beroemde Cavaillé-Coll orgel van de St. Etienne te Caen (Frankrijk).

Steun

Ook mag niet onvermeld blijven de bijdrage van Piet Westhoeve als begeleider van veel optredens. Op zijn altijd vaardige wijze bespeelde hij de piano en het klavecimbel.
Maar ook zonder de financiële bijdrage van de culturele raad van de gemeente Goeree-Overflakee en hoofdsponsors, Stichting Wagner- de Vlugt, Bouwcenter Esselink, Xsarus, Den Hollander Advocaten, Adviesgroep De Vogel en Jan Tieleman was dit muzikale evenement niet mogelijk geweest.

Om nogmaals de woorden van waarnemend burgemeester Lokker aan te halen: "Goeree-Overflakkee is een echt muziekeiland". En: "muziek is een taal die rechtstreeks tot het hart spreekt, en waarin wij elkaar internationaal kunnen verstaan".