Op naar de 23-24 graden volgende week?

Pasen leverde ons door de bank genomen prima weer op, alleen de nachten waren soms nog vorstig koud met in Twente een enkele keer nog dik 8 graden vorst vlak boven het open veld. De rest van deze aprilweek stond er sowieso weinig wind en werd het met name op de vrijdag warm. De eerste officiële warme dag van 2015 was een feit en we zagen het kwik in de thermobuis uitstromen naar zelfs 20 graden. Uiteraard scheen de lentezon daarbij goed en de wind was aflandig. Er stond veelal een zwakke tot matige wind die waaide uit een meest (zuid)oostelijke richting. Dit mooie en bijna voorbeeldige lenteweer hadden we te danken aan een hogedrukgebied dat via het Noordzeegebied doortrok richting het oosten van Europa en ons zo tijdelijk die warme zuider gaf.
Bekend is dat dit soort vlotte temperatuuroprispingen in de maand april zelden een lang leven beschoren zijn. De frissere lucht vanaf zee ligt ook nu weer onvermijdelijk op de loer en zaterdag kan deze er al voor zorgen dat de temperatuur veel minder hoog uitkomt. De instroom van de koelere zeelucht kan dan ook gepaard gaan met meer wolken waaruit zelfs een bui kan worden losgelaten. De weekendtemperaturen in de middag lijken uit te gaan komen tussen de 10 en 13 graden op Flakkee. De wind is al om naar de zuidwesthoek waarmee indirect lucht vanaf de nog koele Noordzee wordt meegenomen. Wellicht kan er op zondag ook nog een verdwaalde bui langskomen op de eilanden.
Ook volgende week zwaaien voornamelijk hogedrukgebieden nog wel de scepter, maar de exacte locatie is nog niet helemaal bekend. Blijft het accent van het hoog bezuiden Nederland bivakkeren krijgen wij een vrij frisse westelijke wind waarbij het overigens nog wel redelijk weer blijft. Het beste is als zo'n hogedrukgebied uitkomt boven de Noordzee, boven Scandinavië of Oost-Europa. Dan wordt immers met een standvastige (zuid)oostenwind droge lucht aangevoerd met prima temperaturen, dikwijls tot royaal boven de 20 graden. Zo'n prima thermische ontwikkeling zit er mogelijk voor het tweede gedeelte van de komende week in. April doet het eigenlijk best goed.
In de maandprognose april ging ik reeds uit van een hele aardige aprilmaand en het lijkt er inderdaad op dat de grasmaand met puik weer op de proppen blijft komen, ook op de middellange termijn. Een te warme en ook (iets) te droge maand ligt nog steeds in de lijn der verwachting.