Veilige woonomgeving en hang - en sluitwerk in nieuwe afspraken

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vanuit de gemeenteraad is aan het college van B en W gevraagd de motie Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) te betrekken bij de formulering van het integraal veiligheidsbeleid. Ook willen de fracties dat dit aandachtspunt wordt aangedragen bij de woningcorporaties. Het college geeft in een reactie aan dat er met de vier woningbouwcorporaties prestatie-overeenkomsten zijn afgesloten waarin nog geen afspraken zijn opgenomen met betrekking tot een genoemde (PKVW) veilige woonomgeving en hang- en sluitwerk in bestaande bouw.

Door Jaap Ruizeveld

Op dit moment wordt er met de woningbouwcorporaties overlegd over nieuw op te stellen prestatie-overeenkomsten die op 1 januari 2016 moeten ingaan. In de raamovereenkomst met de Woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee zijn al wel afspraken opgenomen tot het voor gezamenlijke rekening van de gemeente en de corporaties aanbrengen van achterpadverlichting bij nieuwbouwprojecten. Dit is een onderdeel van PKVW veilige woonomgeving. In het integraal veiligheidsbeleid zal veilige woonomgeving en hang-en-sluitwerk in bestaande bouw nader worden geformuleerd.

Bewustwording

De gemeente ontplooit activiteiten om bewustwording bij de burger te kweken over de eigen rol rondom inbraakpreventie. Een stagiaire, 4e jaars HBO Integrale Veiligheidskunde, Haagse Hoge School, onderzoekt op welke wijze de burger intensiever kan worden betrokken rondom inbraakpreventie en veiligheid rondom de woning en in de wijk. In de gemeente zijn 11 buurtpreventieteams actief die rondom donkere dagen actief toezicht houden binnen 10 (gedeelten van) woonkernen, zo meldt het college aan de raad.