De voorkant van het boek 'Aan de keukentafel'. Foto: Jaap Ruizeveld
De voorkant van het boek 'Aan de keukentafel'. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizevekd

Zestig verhalen van eilanders in boek 'Aan de keukentafel'

OUDDORP - Vrijdag 1 mei en zaterdag 2 mei wordt het feestelijk openingsweekeind ingevuld voor het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam. Een Kids of Steel Run en een markt met live muziek zijn enkele onderdelen van het festijn. Zoals steeds het geval is werpen evenementen hun schaduw al vooruit en dat geldt zeker voor de ludieke presentatie van het project Stoel + Story. Een wervelende boek-presentatie met verhalen van eilanders. Plaats van handeling het Inspiratiecentrum waar sponsoren, vertellers, familieleden en media waren uitgenodigd.

Door Jaap Ruizeveld

Gedurende een aantal maanden zijn een gedreven Jorne Kap met fotografe Tatiana Agudelo op zoek gegaan naar treffende verhalen van bijzondere inwoners op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. In gesprekken (op de blauwe keukenstoel) vertelden zij met plezier over hun favoriete plekjes, over hun werk en hobby. Deelden hun herinneringen en gedenkwaardige gebeurtenissen. Het waren geboren en getogen eilanders en zogenaamde 'overkanters' die de aantrekkingskracht van de eilanden niet konden weerstaan. Ook geboren eilanders die na lange of korte omzwervingen in tijd en of werkzaamheden toch terugkeerden naar hun roots. Flakkeeënaar en Zeeuw. Met eigen gevoelens en passie brachten zij hun verhaal over het voetlicht. Het resultaat is een fraai geïllustreerd 108 pagina's tellend boekwerk getiteld 'Aan de keukentafel'. Met 60 verhalen, in aantal gelijk verdeeld over beide eilanden. Dirk Kranendonk tekende voor het design. Adviezen kwamen van Hanna Scholten en 't Schouwse drukkertje in Burg-Haamstede verzorgde het drukwerk. Het boek, uitgave Inspiratiecentrum Grevelingen, zal te koop zijn in de centrumshop.

Trots

Bert Kranendonk, directeur Inspiratiecentrum Grevelingen, was trots dat het boekwerk nu gepresenteerd kon worden. Een uitgave die alleen mogelijk werd dankzij ondersteuning van Rabobank Het Haringvliet, Rabobank Oosterschelde, de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en Evides Waterbedrijf. Aan de vertellers de hint om in het centrum het eigen boekverhaal aan de keukentafel nog eens persoonlijk te komen vertellen. En dan mag het best een beetje chauvinistisch gaan over Oneindig Schouwen-Duiveland of over de vraag of Ouddorp nu het mooiste dorp in Nederland is. In de filmzaal van het Inspiratiecentrum Grevelingen krijgen de verhalen gestalte. Er staan 60 keukenstoelen in blauwe tinten. Op elke stoel staat de naam van een verteller. Zestien van de verhalen worden tijdelijk op wanden uitgelicht.

Ontmoetingspunt

Uiteraard werd op deze feestelijke bijeenkomst al vooruit gekeken naar de officiële opening van het centrum. Waar straks voor jong en senior iets te vinden zal zijn. Het centrum biedt een grote variatie aan beleving en informatie over de Grevelingen, de Brouwersdam, de Voordelta en de beide eilanden. Het wordt naar verwachting een trekpleister voor toeristen en recreanten, schatting 80.000 bezoekers per jaar. Hopelijk, zeker niet in de laatste plaats, juist ook een ontmoetingspunt voor de 'eilanders'.