Afbeelding
Foto: pr

Strenge controle op loslopende honden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er zijn ernstige problemen met loslopende honden op de buitendijken en buitengebieden die in beheer zijn bij het Waterschap Hollandse Delta, zo laat de politie weten. Diverse schapen werden aangevallen door loslopende honden en daarbij ernstig verwond of zelf doodgebeten of zij zijn verdronken door opjagen. Bovendien wordt er ook "verwond" wild gevonden dat kennelijk is aangebeten door loslopende honden. In het afgelopen jaar heeft dit geleid tot meer dan 30 dode schapen en lammeren bij de diverse bedrijven op Goeree-Overflakkee.
De gebiedsverantwoordelijken en de daarbij behorende BOA's (bijzondere opsporingsambtenaren) en de politie gaan actief controleren op het aangelijnd hebben van honden (ook in buitengebieden en buitendijken). In het belang van mens en dier zullen proces-verbalen worden aangezegd om deze overtredingen terug te dringen.
Afhankelijk van wat wordt geconstateerd en waar het feit plaatsvindt kan een sanctie worden opgelegd vanaf 140 euro. Dit bedrag kan oplopen tot een door de officier van justitie bepaald bedrag of maatregel. In ernstige gevallen kan tot inbeslagname worden overgegaan. Hondenbezitters zijn altijd aansprakelijk voor de door hun dier aangerichte schade. Een hond die eenmaal (aan)gebeten heeft zal blijven jagen en bijten. "Voorkom dierenleed en letsel door uw dier in die gebieden aan te lijnen", aldus de waarschuwing van de politie.