Er wordt onderzocht hoe hoog het draagvlak is voor verhoging van de toeristenbelasting. (Archieffoto Hans Villerius)
Er wordt onderzocht hoe hoog het draagvlak is voor verhoging van de toeristenbelasting. (Archieffoto Hans Villerius) Foto: Hans Villerius

Draagvlak voor hogere toeristenbelasting?

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente belegt in samenwerking met de VEERO op 14 en 16 april (aanvang 19.30 uur) respectievelijk in Oude-Tonge (Grutterswei) en Ouddorp (Dorpstienden) bijeenkomsten met betrokkenen in en bij de recreatieve- en toeristische sector op het eiland om te praten over een te starten onderzoek naar draagvlak voor het verhogen van de toeristenbelasting. Volgens het college is het verhogen van deze belasting, passend in een bezuinigingsopdracht per januari 2016, nodig om bepaalde recreatieve voorzieningen in stand te houden die anders niet kunnen worden gehandhaafd. Als voorbeeld wordt genoemd het onderhoud van het strand. De verhoging van de belasting zou 250.000 euro moeten opleveren.

Door Jaap Ruizeveld

Het Platform Recreatie en Toerisme Goeree-Overflakkee (VEERO) vindt dat de administratieve lasten, de onberekenbaarheid en ontijdigheid van de verhoging van de toeristenbelasting, alsmede de onevenredige druk van een per persoon heffing op voortdurend wisselende seizoen prijzen vanaf de herindeling, door ondernemers als zeer negatief worden ervaren.

Ook is het platform van mening dat er sprake is van onevenwichtigheid doordat op zowel de Kop van Goeree als op de rest van het eiland hetzelfde bedrag aan toeristenbelasting per overnachting wordt gevraagd. Ook wordt voor een dure hotelovernachting hetzelfde bedrag aan toeristenbelasting in rekening gebracht als bij een goedkope kampeerovernachting. Burgemeester en wethouders lichten het voorgestelde onderzoek nader toe. Doel is om helderheid verkrijgen of het wijzigen van een andere, eenvoudigere heffingsmaatstaf voor de toeristenbelasting moet worden doorgevoerd. En zo ja welke heffingsmaatstaf.

Ook zal gelijktijdig met dit onderzoek de heffingsmaatstaf van de andere recreatieve heffing, de forensenbelasting, worden meegenomen. De watertoeristenbelasting valt buiten deze scoop.
In 2013 zijn er met de watersportsector al afspraken gemaakt over de heffingsmaatstaf.

Subdoelstellingen

Subdoelstellingen zijn: Hoe is het met de volledigheid van de heffing?. Betaalt 'de toerist' de juiste heffing? Welke soorten onderkomens hebben we en welke heffing betalen ze en het afsluiten van convenant tussen gemeente en sector over besteding reserve toeristenbelasting?

Door de uitkomsten van dit onderzoek is inzichtelijk of het wijzigen van de heffingsmaatstaf voor de toeristenbelasting moet worden doorgevoerd. En zo ja welke. Het moet voor zowel de gemeente als de doelgroep wel een meerwaarde hebben. Als er voldoende draagvlak is dan vindt effectuering plaats. Het onderzoek wordt gezamenlijk met het Platform Toerisme en Recreatie uitgevoerd. Na verwerking van gegevens en terugkoppeling naar de sector zal de gemeenteraad in het najaar een besluit nemen over dit onderwerp.