Concert Nicolas Achten in Oude Stadhuis Tholen

THOLEN - De Vlaamse multi-disciplinaire musicus Nicolas Achten zal op zaterdag 18 april in het 15e eeuwse voormalig Stadhuis van Tholen een concert geven met muziek uit de Engelse laat-Renaissance.

Op uitnodiging van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, die dit jaar haar derde lustrum viert, zal hij liederen van John Dowland uitvoeren, waarbij hij zichzelf op de luit zal begeleiden. John Dowland solliciteerde zonder succes naar een functie als hofmusicus aan het hof van Queen Elisabeth de Eerste van Engeland. Hij was daarentegen werkzaam in o.a. Parijs en Kopenhagen. Hij geldt als het boegbeeld van de Engelse muziek uit de late Renaissance. Zijn song "I saw my lady weepe" is de titel van dit concert.
Nicolas Achten, die zowel bariton als luitist harpist, clavecinist en dirigent is, zal eveneens clavecimbelwerken spelen van twee Engelse virginalisten, William Byrd en John Bull. Van Byrd speelt hij het beroemde "The Battle", ofwel de veldslag. Hij zal dit doen op een bijzonder clavecimbel dat staat opgesteld in de hal van het Oude Stadhuis. Het betreft een zogeheten 16-voets clavecimbel dat is ontworpen en gebouwd naar 17e eeuwse Vlaamse voorbeelden door Matthijs Mijnders te Zierikzee. Door de vele mogelijkheden die dit unieke instrument biedt, zal Byrd's programmatische The Battle optimaal muzikaal kunnen worden verbeeld.
Nicolas Achten is in het oude muziek circuit inmiddels een geacht en gelauwerd musicus. Hij werd geboren in 1985 in Brussel en studeerde aan de conservatoria van Brussel en Den Haag, en volgde vele masterclasses. Sinds 2004 concerteert hij met prestigieuze ensembles als La Petite Bande, Il Fondamento, Les Musiciens du Louvre en Il Seminario Musicale. Hij is een van de weinige klassiek geschoolde zangers die zich, naar historisch voorbeeld, al zingend begeleidt op verschillende instrumenten. Om deze praktijk verder uit te diepen, steeds getoetst aan musicologisch onderzoek, stichtte hij het ensemble Scherzi Musicali, waarmee hij in de internationale vakpers veel lof oogstte. Nicolas Achten doceert aan het conservatorium van Brussel.

Het concert begint om 20.15 uur. Reserveringen via 0166-603544. Info www.keldermansconcerten.nl.