Afbeelding
Foto: Waterschap

Samen voor de Aal

GOEREE-OVERFLAKKEE - van 1 april tot en met juni tellen natuurliefhebbers, sport- en beroepsvissers en studenten in Zuid-Holland zuid glasaaltjes. Ze doen dat twee keer in de week met een kruisnet in het kader van het project 'Samen voor de Aal'.

Bij het drie jaar durende onderzoek worden glasaaltjes en andere soorten trekvissen gevolgd op hun tocht van zout naar zoet water. Vissoorten, waaronder paling, die voor hun voortplanting de trektocht van zee naar het zoete water van rivieren, sloten en kanalen moeten maken komen op hun kilometerslange tocht heel wat sluizen, gemalen en stuwen tegen. Steeds meer van deze waterwerken zijn al voor de trekvissen passeerbaar. Om te onderzoeken waar en hoe de vismigratieroutes nog beter kunnen worden aangepast aan de glasaaltjes en andere trekvissen, wordt het aantal vissen geteld op hun nachtelijke trek naar hun nieuwe leefgebied.

Samen voor de aal

In het project 'Samen voor de Aal' werkt waterschap Hollandse Delta samen met Hoogheemraadschap Delfland, Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat, World Fish Migration Foundation en Stichting RAVON. In het werkgebied van Hollandse Delta gaan de vissers de komende weken bij Hellevoetsluis, Spuisluis Rozenburg, Middelharnis, Stellendam, Strijensas en Den Bommel aan de slag met tellen.