Cel geëist voor strafexpeditie in nieuwjaarsnacht

HERKINGEN - Voor een wraakactie met vuurwerk, waarbij brand ontstond in een woning in Herkingen, is tegen twee mannen een gevangenisstraf van tien maanden geëist.

Een 34-jarige man uit Herkingen, die inmiddels in Duitsland woont, liet tijdens de jaarwisseling 2013/2014 op een feestje weten dat hij ruzie had met een plaatsgenoot. "Los het op, joh. Gooi een rotje bij hem door de brievenbus", had een 56-jarige man uit Middelharnis, inmiddels verhuisd naar Oud-Beijerland, gezegd. Het rotje werd een zogeheten Cobra, zwaar en illegaal vuurwerk, en Bengaals vuurwerk. Die werden om half drie in de nieuwjaarsnacht in de brievenbus van een woning aan de Krammerstraat gestopt en aangestoken. In het halletje ontstond brand. De bewoners werden wakker. Zij moesten via het slaapkamerraam en een plat dak hun woning ontvluchten. Buren kregen met brandblussers het vuur niet uit. De brandweer lukt dat wel, maar de woning was twee maanden onbewoonbaar. De verzekering van de bewoners gaat de schade verhalen op de verdachten.

'Rotje'

Voor de brand waren drie mensen gedagvaard, maar op de zitting was slechts één van hen aanwezig, de 56-jarige man. Hij zei: "Ik heb alleen gezegd dat ze een rotje door de bus moesten doen, maar dat ze verder geen gekke dingen moesten doen. Ik ben zelf niet mee geweest die nacht."
De zoon van deze man was ook gedagvaard. Hij woont in Oss en hij had aan zijn advocaat laten weten dat hij in Breda met de trein was blijven steken. De 34-jarige man uit Duitsland liet verstek gaan.
De zoon zou degene zijn geweest die het vuurwerk in de brievenbus heeft gedaan. De berechting van deze man werd uitgesteld tot 7 mei, zodat de man nog een kans krijgt om de zitting bij te wonen.
De officier van justitie vond de rol van de mannen uit Oud-Beijerland en Duitsland gelijkwaardig, ook al was eerstgenoemde niet mee gegaan naar het huis van het slachtoffer. "U hebt de zaak wel opgehitst", zei de vrouwelijke aanklager. Naast de celstraf van tien maanden eiste ze tegen beide mannen een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank doet uitspraak op 22 april.

(Persbureau Cerberurs)