Afbeelding
Foto: pr

Goed luisteren valt niet mee

'Goed luisteren valt niet mee' (begrijp jij de preek?), is een uitgave van De Banier en geschreven door dr. P.C. Hoek. Dr. Hoek is als docent praktische theologie verbonden aan het Hersteld Hervormd Seminarie. Voor wie is het bedoeld? Voor jongeren, om met hen in gesprek te gaan over de preek, misschien nog nauwkeuriger over het luisteren naar de preek. De Heere werkt door Zijn Woord en de Heilige Geest. Zo neemt Hij harten in van mensen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat luisteren in onze tijd wel heel moeilijk is geworden. Om ons heen is er veel onrust en afleiding, tot in Gods huis toe. Mensen kunnen steeds moeilijker hun aandacht bij het gesproken woord houden. Dr. Hoek wil met ons nadenken over de oorzaak, hoe een en ander gekomen is, maar ook hoe we onszelf kunnen oefenen in beter luisteren. Dit praktische boek wil jongeren (maar ouderen worden niet uitgesloten) geestelijke en concrete handreikingen doen. Hij boekje verscheen onder ISBN nummer 9.789.462.7819.79, bevat 119 pagina's en kost € 9,95.
In het woord vooraf schrijft de auteur, dat hij niet alleen jongere kerkgangers, maar ook ouderen, ouders en ambtsdragers en alle anderen die aan hen leiding geven, uitnodigt om mee te lezen. Waarvan acte.
Hoe is het boekje opgebouwd?
Het geloof is uit het gehoor
Luisteren valt niet mee…?
Rust vanbuiten
Rust vanbinnen
Luisterhouding
Luisterhulp
Winst
Vanuit het Oude en Nieuwe Testament worden voorbeelden gegeven dat God spreekt. Denk aan Abraham, Mozes, maar ook aan de Heere Jezus, Die veel woorden tot de schare sprak. Het is waar dat Hij ook tekenen deed, maar die waren een onderstreping van Zijn Woorden. Ook onze belijdenisgeschriften laten duidelijk zien, dat het geloof uit het gehoor is en het gehoor door het Woord Gods. Zowel de Heidelberger, als de NGB en de Dordtse Leerregels geven op verschillende plaatsen de waarde van het Woord aan.
Het einde van het eerste hoofdstuk is een samenvatting: Toch is de plaats van de prediking in het hart van de eredienst onopgeefbaar. De oplossing kan daarom niet liggen in het minder preken of veel korter preken. Dat is de weg van de minste weerstand Hier ligt een opgave voor de prediker. Hier ligt echter ook een opgave voor de hoorder. Namelijk om zich te oefenen in luisteren. Dat kost misschien heel wat inspanning. Vergis je echter niet wat het je oplevert! Daar gaan we in het vervolg van het boek over nadenken. Niet heel trendy misschien. Eerder tegendraads. Maar… luisteren kun je leren!
De andere hoofdstukken laten we liggen, die zijn het allemaal waard om te lezen. Een paar citaten uit het hoofdstuk Winst…

Verbinding

Ik zou ook een lijn willen trekken van de eredienst naar je eigen bidvertrek, je binnenkamer. De plaats dus waar je in stilte dagelijks de Heere zoekt; waarschijnlijk je slaapkamer. Als we de prediking meer en beter gaan begrijpen, zal dat ook gevolgen hebben voor de persoonlijke omgang met God. In de preek spreekt de Heere ons aan. In het gebed mogen wij de Heere aanspreken. Het lijkt mij daarom voor de hand liggend, dat die twee met elkaar in verband staan. Op die manier, dat we in ons persoonlijk 'stille moment' – achter gesloten deuren! – nog eens teruggaan naar het Bijbelgedeelte waar de preek over ging. Misschien wel met onze aantekeningen erbij… Om het gehoorde nog eens 'tot ons te nemen'. Te overdenken. Te overleggen in ons hart. Net als Maria!
Een waardevolle bezinning voor prediker en hoorder. Neem, luister en lees!