Afbeelding
Foto: pr

Brons werd zilver voor twee werknemers landbouwbedrijf Koert

Twee werknemers van het landbouwbedrijf Koert aan de Oudelandsedijk te Middelharnis, de heren C. Knape en S. v.d. Mast te Stad aan 't Haringvliet die 10 jaar geleden i.v.m. hun 40-jarig dienstverband op dit bedrijf een bronzen Koninklijke Onderscheiding ontvangen, zijn j.l. zaterdag bij bevordering met de Zilveren Eremedaille onderscheiden, nu zij al 50 jaar met het bedrijf verbonden zijn. Aan burgemeester Van Es van Middelharnis was de eer de jubilarissen ten huize van hun werkgeefster de versierselen uit te reiken.

De geweldige veranderingen die zich in het boerenbedrijf hebben voorgedaan beschouwend, wist burgemeester Van Es in een dienstverband van een halve eeuw een 'stuk historie' vervat. "U hebt – zo richtte hij zich tot beide gouden jubilarissen – de tijd meegemaakt dat een landbouwbedrijf 15 á 20 man personeel telde en u ervoer de rationalisatie en de mechanisatie" en daarom temeer vond de burg. de factor "arbeid" een prachtig begrip om over te filoso­feren. Uit zijn literaire kennis herinnerde hij zich dat Voltaire dat reeds had gedaan, deze was tot de conclusie gekomen dat de arbeid de mens behoedt voor drie kwaden... verveling, armoede en ondeugd. Al vond dhr. Van Es het wat subtiel dit op beide jubilarissen toe te passen, toch ging hij daarin op verkenning uit. Van vervelling zou bij de beide heren weinig sprake zijn geweest, of het kwaad "ondeugd" aanwezig is geweest was ook niet gebleken, de beide namen komen althans niet in het politieregister voor en armoede hebben zij evenmin gekend al zullen zij in de crisistijd niet altijd over een vetpot hebben beschikt… omdat vooral in die tijd het kunnen verrichten van arbeid een hoog goed was. De complimenten die burg. Van Es namens het gemeentebestuur overbracht golden zowel de jubilarissen als hun echtgenotes en evenzeer de familie Koert omdat uit het lange dienstverband duidelijk blijkt dat de samenwerking en de goede verstandhouding wederzijds is geweest, "dat mag anno 1970 wel eens gememoreerd worden…" vond dhr. Van Es, die daarna overging tot het uitreiken van het eremetaal.
Gelukwensen waren er ook van dhr. Joh Koert, die sinds het overlijden van zijn vader met beide jubilarissen heeft samengewerkt. Verder sprak dhr. M. van Nieuwenhuijzen, voorzitter van de Holl. Mij, de beide jubilarissen toe. Van mevrouw Koert-Hameeteman kregen de jubilarissen een couvert met inhoud.

Dit is een samenvatting van het artikel dat op dinsdag 7 april 1970 in Eilanden-Nieuws stond afgedrukt.